Hlavní obsah

Plánují se další změny v pojistném u dohodářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změny v placení sociálního a zdravotního pojištění u dohod o provedení práce ještě nevstoupily v platnost a už se zvažuje jejich úprava. Konkrétně se má týkat výše příjmů, od které ho budou firmy a pracovníci na dohodu hradit.

Foto: Profimedia.cz

Často na dohodu pracují třeba brigádníci v supermarketech

Článek

Pokud člověk pracuje na více dohod současně, má se podle právní úpravy, jež začne platit v červenci, odvádět pojistné při minimálních příjmech ve výši čtyřiceti procent průměrné mzdy. To je nyní 17 500 korun měsíčně. Zaměstnavatelé by tak do poslední chvíle nemuseli vědět, zda a kolik budou odvádět, protože nemají přehled o výdělcích u dalších firem. Příjmy dohodáře se totiž mohou při více dohodách každý měsíc měnit.

To se ale pravděpodobně brzy změní. Zaměstnavatelé nebudou muset čekat na výdělky u dalších firem. „Nebude už potřeba cokoliv sčítat a následně doměřovat. Na každou dohodu se bude dívat samostatně,“ řekl Hospodářským novinám tajemník Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Firma, která smlouvu s dohodářem nahlásí České správě sociálního zabezpečení jako první, zaplatí pojistné pouze tehdy, když u ní výdělek přesáhne deset tisíc korun. Všechny další dohody budou mít limit pro neplacení odvodů podstatně nižší, může jít o jednotky tisíc.

Podle Hospodářských novin vzniká nový návrh v pracovní skupině, jejímiž členy jsou ministerstva, poslanci a zástupci byznysu a ještě není definitivní.

Tisíce lidí přijdou o dávky na bydlení

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám