Hlavní obsah

Okamžité platby: někdy se musí čekat

Právo, Tomáš Volf

Již desítka bank v tuzemsku nabízí okamžité platby, které umožňují převod peněz za několik sekund, a to i v noci nebo o víkendu. Posílat a přijímat takové platby umějí Česká spořitelna, Komerční banka, ČSOB, Raiffeisenbank, Moneta, Fio, mBank, Creditas, Equa bank a Air Bank.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Okamžitá platba je neodvolatelná a plátce je o zpracování, tedy připsání na účet, informován prostřednictvím elektronického bankovnictví,“ řekl Právu Patrik Madle, mluvčí ČSOB a Poštovní spořitelny.

Okamžitá platba může odejít ve chvíli, kdy platbu umí příjmout i účet banky příjemce platby
Jana Karasová, mluvčí Air Bank

Tato služba má ale určitá omezení, která mohou klienta banky nepříjemně překvapit, pokud by chtěl touto formou platit třeba za nemovitost nebo při pořízení auta.

Pozor na limit

Například při prodeji bytu by se okamžitá platba hodila k tomu, aby prodávající mohl hned stejný den podepsat kupní smlouvu, dostat potvrzení o příchozí platbě a podepsat i podat potřebné dokumenty na katastr. Zda to tak v praxi funguje, nebo ne, bohužel mnohdy nevědí ani pracovníci na pobočkách bank.

Koronavirus posílil chuť Čechů nakupovat on-line

Finance

„To umíme, jsme velké banky,“ ujišťovali pana Miroslava pracovníci poboček dvou velkých finančních domů. Ve skutečnosti pak ale očekávaná platba neprošla a stejně čekala na ověření přes noc. Papírování se tak protáhlo do druhého dne. Zaměstnanci zapomněli klientovi sdělit, že okamžitá platba má své limity, do které se transakce za byt těžko vejde.

Například Raiffeisenbank (RB), ČSOB nebo Air Bank dovolují poslat jako okamžitou platbu jen částku do 400 tisíc korun. Česká spořitelna dovolí okamžitě odeslat v jedné platbě maximálně 100 tisíc. Platbu je nicméně možné opakovat podle limitů nastavených v internetovém bankovnictví až do výše pěti milionů denně. To je ale poněkud pracné.

Raiffeisenbank zase upozorňuje, že okamžitou platbu nelze poslat papírovým příkazem na pobočce, klient musí mít zřízené internetové bankovnictví. Jedním z hlavních důvodů stanovení limitů je podle informací Práva bezpečnost, aby nedošlo ke zpronevěře prostředků, nebo možnost kontrol v rámci úmluv proti praní špinavých peněz.

Zadlužení kvůli dovolené se může vymstít

Finance

Jindy ale okamžitá platba nemusí projít třeba z různých technických důvodů.

„Standardně okamžitá platba může odejít ve chvíli, kdy platbu umí přijmout i účet banky příjemce platby. A to nejen, že to umí obecně, tj. že je banka do systému okamžitých plateb připojena, ale že to umí přijmout v daném okamžiku, tedy že banka příjemce platby nemá zrovna odstávku v přijímání okamžitých plateb,“ řekla Právu mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Doplnila, že v Air Bank se klienti po zadání čísla účtu příjemce platby hned dozvědí, zda mohou platbu poslat jako okamžitou a jestli druhá strana okamžité platby přijímá.

Většina bank dnes umí u standardních plateb a běžných částek poslat peníze do jiné banky tentýž den, pokud platba odejde před určitým časem, například do 14 hodin odpoledne. Konkrétní čas se u různých bank liší.

Reklama

Související články

Přeshraniční platby zlevní

Přeshraniční platby v eurech by měly zlevnit. Novelu zákona o platebním styku, která mj. reguluje poplatky související s platbami, schválila vláda. Norma,...

Výběr článků

Načítám