Hlavní obsah

Obce musí uklízet jen některé chodníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stane-li se chodci na chodníku úraz, obvykle se lidé domnívají, že za něj může vždy město nebo obec, která se nepostarala o důkladný úklid chodníků od sněhu a ledu. Jenže tomu tak vždy není, upozornila spotřebitelská organizace dTest.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákon předem vylučuje odpovědnost za škodu, která je způsobena stavebním nebo dopravně-technickým stavem komunikace. Současně stanovuje povinnost vlastníka odstranit závadu ve schůdnosti chodníku, ledaže by nebylo v mezích jeho možností takovou závadu odstranit.

Pokud je závada způsobena povětrnostními podmínkami, je nutné takovou závadu alespoň zmírnit nebo na ni předepsaným způsobem upozornit.

„Město nebo obec, kterým chodníky obvykle patří, musí mít zajištěný systém údržby chodníků, a pokud je ve schůdnosti závada, tedy pokud se na chodníku udržuje zledovatělá vrstva sněhu, musí bez zbytečného odkladu začít s jejím odstraňováním nebo aspoň zmírňováním,“ řekl ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Záleží na charakteru cesty

V případě, že se však jedná o komunikaci či chodník takzvaného malého významu, není zde povinnost zajišťovat schůdnost odstraňováním sněhu a náledí. Vlastník je pak ale povinen komunikaci označit, aby bylo zjevné, že se neudržuje.

Nikdo nedokáže zajistit údržbu všech chodníků hned. Začne-li hustě sněžit nebo když pokryje povrch chodníků ledovka, není v silách správců komunikace závadu ve schůdnosti na všech chodnících naráz zmírnit.

V případě pádu a způsobené újmy by pak vlastník nebo správce komunikace mohl v takovém případě argumentovat povinností chodce přizpůsobit chůzi stavu komunikace. „Tyto případy bývají často sporné,“ konstatovala Hekšová.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Cesta v chatové oblasti Černošic je malého významu a obec ji uklízet nemusí.

Odškodnění za zranění i poškozené věci při pádu na zmrzlém chodníku může plynout i od vlastníka komunikace, z jeho pojistky nebo z úrazového pojištění.

„Vhodné je už k pádu přivolat hlídku městských strážníků, policie či zdravotnickou službu, aby o věci existovaly úřední záznamy,“ řekl Právu Milan Kaňa z Kooperativy.

Určitě je dobré podrobit se lékařské prohlídce co nejdříve. V ideálním případě pomůže fotodokumentace pořízená třeba svědkem. Přijde vhod, když u fotografií bude zaznamenaná lokalita a čas pořízení.

V teniskách cestou z hospody neuspějete

Svědkem může být člen záchranné služby. Je dobré mít lékařskou zprávu k danému úrazu a pohlídat si, aby v ní bylo uvedeno, že se jedná o ošetření po úrazu na chodníku.

Pakliže se chystáte vznést nárok vůči vlastníkovi komunikace, měli byste vzít v úvahu i to, že soudy posuzují také chodce – zda měl vhodnou obuv a přizpůsobil chůzi stavu chodníku.

„Nárok nevzniká, když se poškozený nechová přiměřeně situaci a úraz si způsobí například tak, že se na zledovatělém chodníku klouže. Vyloučeny jsou také úrazy, ke kterým došlo pod vlivem alkoholu nebo návykových látek,“ podotkl Kaňa.

Připomněl, že pokud vlastník chodníku takové místo označí předepsaným způsobem, tak poškozený nemá nárok na odškodnění z pojištění odpovědnosti vlastníka komunikace. Pojistné plnění může získat pouze z vlastního úrazového pojištění.

Lidé o víkendu vykoupili boby a sáňky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám