Hlavní obsah

Nových firem letos rychle přibývá

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nově zakládaných firem v Česku již druhým rokem rychle roste. V letošním prvním pololetí jich bylo založeno 13 731 a odborníci předpokládají, že statistika za celý rok pokoří rekord z loňska, kdy vzniklo bezmála 27 tisíc nových společností.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Mnoho firem bylo založeno s tímto kapitálem.

Článek

Rostoucí zájem o nové podnikání souvisí podle analytiků hlavně s příznivým vývojem české ekonomiky.

„Chuť podnikatelů zakládat nové firmy se bezpochyby odvíjí od prosperity domácí ekonomiky i ekonomické výkonnosti jejich zahraničních obchodních partnerů,“ sdělila Právu analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Do základního kapitálu nových firem v letošním prvním pololetí podnikatelé investovali 9,4 miliardy korun
Petra Štěpánová, Bisnode

Podle informací poradenské společnosti Bisnode se v letošním prvním pololetí zaregistrovalo meziročně o téměř dvě procenta více firem než ve stejném období loni. V ČR tak ke konci června bylo celkem 440 910 společností – 25 704 akciových a 415 207 společností s ručením omezeným. Od roku 2010 se celkový počet firem zvýšil o sto tisíc.

„Do základního kapitálu nových firem v letošním prvním pololetí podnikatelé investovali 9,4 miliardy korun, meziročně o 2,1 miliardy více. Tři čtvrtiny z celkového objemu byly upsány v základním jmění akciových společností,“ sdělila Právu analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejméně firem na Karlovarsku

Téměř polovina firem založených v první polovině roku si zvolila jako sídlo Prahu. S ohledem na volbu adresy sídla skončily za hlavním městem Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Nejméně firem bylo zaregistrováno v Karlovarském kraji.

„Nejvíce firem dlouhodobě vzniká v okolí nejvýznamnějších metropolí jako Praha, Brno a Ostrava, kde je největší prostor pro nové podnikatelské příležitosti,“ uvedla k tomu Štěpánová.

V loňském roce tempo růstu české ekonomiky dosáhlo osmiletého maxima. Zesílení poptávky v ČR i okolních zemích podle ekonomů poskytlo pro rozjezd nových firem silný impuls.

Nízké úrokové sazby nabízejí firmám velmi levné financování
Daniela Milučká, Raiffeisenbank

„Další impulsy pro rozvíjení podnikatelských aktivit v Česku poskytuje stabilní politická situace či téměř nehybná koruna, jejímž pohybům zabraňuje Česká národní banka. Díky tomu se kurzovní rizika pro tuzemské firmy značně snižují. Rovněž nízké úrokové sazby nabízejí firmám velmi levné financování,“ poznamenala Milučká.

„Úvěrové podmínky jsou nyní nebývale příznivé, což usnadňuje zakládání nových podniků,“ připomíná analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Dalším důvodem může podle něj být rozjezd nového programového období evropských fondů. V nich je část prostředků alokována právě na podporu začínajících firem.

Nové zájemce o založení firmy v ČR by mohlo přilákat také zefektivnění zdlouhavých byrokratických procesů pro začínající podnikatele.

Pozitivní tlak EU

Zákon o obchodních korporacích umožňuje od roku 2014 zakládat firmy s nízkým kapitálem, což podle statistik stále víc podnikatelů také využívá. Předtím byla minimální výše základního kapitálu u společnosti s ručením omezeným 200 000 Kč. Možnosti založení s. r. o. s kapitálem ve výši 1 Kč již podle Štěpánové využilo zhruba 3800 podnikatelů.

V červenci začala platit novela zákona o soudních poplatcích, která založení společnosti s ručením omezeným zjednodušuje a dále zlevňuje.

Náklady na založení firmy se snížily ze zhruba 11 300 na 2700 korun, což byla jedna z podmínek Evropské unie pro čerpání peněz ze strukturálních a investičních fondů.

Dosavadní náklady na založení společnosti s ručením omezeným totiž v ČR víc než trojnásobně převyšovaly částku požadovanou Evropskou komisí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám