Hlavní obsah

Nové byty se po slevách prodávají lépe, tvrdí developeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina velkých developerských firem hlásí za letošní první čtvrtletí růst prodejů nových bytů. Odbyt ovlivnily hlavně slevy a bonusy. Realitní analytici jsou ale k těmto údajům o prodejích bytů opatrní, neboť na trhu neexistují oficiální statistiky.

Článek

Za klíčový ukazatel o poptávce po bydlení proto považují v objem poskytnutých hypoték.  Ten meziročně poklesl o 1,3 miliardy korun.

Lidé si raději vybírají již stojící jednotky než byty, které jsou zatím jen na papíře. Podle výsledků výzkumu developerské firmy Ekospol hledá v Praze v současnosti kupce 2300 již dokončených bytů, což představuje asi pětinu trhu. Podle King Sturge by mohlo být v hlavní městě bez majitele 3500 až 4000 nových bytů.

Skanska od ledna do března prodala 81 bytů, což je téměř dvojnásobek loňských výsledků. K začátku dubna měla na svém webu v nabídce 601 jednotek, ve stejném loňském období nabízela 472 bytů.

Central Group prodal za letošní první čtvrtletí 199 nemovitostí, před rokem to bylo 191 nemovitostí. Kolik bytů měl v daném období celkově v prodejní nabídce, Central Group nesdělil.

Letos ještě stagnace

Ceny nových bytů v Česku se snížily v roce 2009 v průměru o 7,1 procenta, v Praze o 8,2 procenta. Starší byty zlevnily loni průměrně o 9,4 procenta, v hlavním městě o 5,9 procenta. Vyplývá to z údajů konzultantské firmy King Sturge.

Letos očekává stagnaci cen, případně v některých případech mírný růst na konci roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám