Hlavní obsah

Nejvíce pracovních výhod poskytují banky a pojišťovny

Právo, kil

Pandemie se promítla i do oblasti zaměstnaneckých výhod (benefitů). Řada firem sáhla k úsporným opatřením a jejich nabídku okleštila. Nejde však o plošné rušení benefitů, spíše se víc uvažuje nad tím, které jsou účelné a racionální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Navíc některé benefity, např. příspěvky na kulturu nebo sportovní aktivity, nebylo možné v době pandemie čerpat. Jiné, jako práce z domova, se z výhody změnily v povinnost.

Firmy proto přizpůsobují nabídku benefitů aktuálním podmínkám a rozšiřují jejich portfolio například o příspěvky na online dovážku jídla, cvičení v práci či konzultace v oblasti fyzického i duševního zdraví.

Covid zamíchal atraktivitou oborů

Finance

Tradičně velká nabídka zaměstnaneckých benefitů je v bankovnictví a pojišťovnictví.

„Podle údajů portálu Platy.cz je dokonce bankovnictví segmentem s nejnižším procentuálním podílem zaměstnanců, kteří benefity nemají – v loňském roce jich bylo pouze sedm procent. Pojišťovnictví bylo v tomto ohledu v těsném závěsu, bez benefitů bylo jen 7,1 procenta zaměstnanců,“ informuje z dat portálu Platy.cz Michal Novák.

Neomezená dovolená už není tabu

Finance

Vede stravování a volno navíc

Kromě stravenek jsou zde nejčastějším benefitem placené sick days neboli zdravotní volno bez potvrzení od lékaře (70 procent v bankovnictví, 68 procent v pojišťovnictví) a dovolená navíc (43 procent v bankovnictví, 41 procent v pojišťovnictví).

Vysoký je zde tradičně i podíl lidí, kteří mohou pracovat z domova, tento benefit ale pandemické období poněkud zkreslilo.

Pandemie mění i preference u zaměstnaneckých benefitů

Finance

„Našim zaměstnancům nabízíme různé formy benefitů, které se mohou v čase měnit na základě jejich zájmu. Velmi žádanými benefity jsou tradičně příspěvky na stravování a týden dovolené navíc,” uvedla Kateřina Krist z BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

„Poslední dobou vidíme velký zájem zaměstnanců o benefity ve zdravotní péči – poskytujeme v rámci dnů zdraví specifické zdravotní prohlídky přímo na pracovišti, jež jsou velmi populární. Dále je zájem o příspěvek na penzijní spoření,“ doplnila Krist.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám