Hlavní obsah

Návrat do kanceláří přináší i problémy

Právo, kil

Končí doba převahy práce z domova. Zaměstnanci se vracejí do kanceláří a postupně se otevírají restaurace a kavárny, z nichž část lidí také občas ráda pracuje. Hybridní práce, tedy kombinace práce z kanceláře a z domova, nyní představuje pro řadu zaměstnavatelů i zaměstnanců žádaný model. Změny pracovního režimu však přinášejí i zmatky a problémy především s pružným přizpůsobením se novým podmínkám a s váznoucí komunikací.

Foto: Profimedia.cz

Pracovat v nejbližších měsících budou lidé jak z kanceláří, tak z domova či z pracovního centra nebo kavárny.

Článek

Pokud bylo po vypuknutí pandemie řešením přesunout se na home office i s vybavením kanceláře, pak nyní přináší návrat na pracoviště zvýšené nároky na flexibilitu. Vše musí být nejlépe zcela mobilní, počítač, další vybavení i možnost připojení se do pracovních systémů. Ideální je, když zaměstnanec může dle aktuální potřeby pracovat buď z domova, nebo z kanceláře, ale i třeba z pracovního centra či z kavárny.

Kanceláře nebudou praskat ve švech

„Zhruba čtyři pětiny manažerů v průzkumech uvádějí, že po skončení pandemie očekávají pružnější přístup k práci z domova a zaměstnanci chtějí tuto možnost i nadále využívat. Kanceláře se tedy nezaplní tak jako před pandemií. Hybridní způsob práce však přináší nové výzvy, jež spočívají zejména v problémech s koordinací práce a komunikací,“ připomíná Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Češi stále pracují déle než průměr Evropy

Ekonomika

Pracovat v nejbližších měsících budou lidé jak z kanceláří, tak z domova. Podle aktuální studie společnosti Accenture je pro více než čtyři pětiny lidí hybridní pracovní model optimální. Home office by přitom dle citované studie měl zabírat mezi čtvrtinou až třemi čtvrtinami pracovního času. Kombinace běžné a vzdálené práce však vyžaduje značnou flexibilitu.

Nevyhovující technika

Nezbytnou podmínkou hybridní práce je možnost plnohodnotného internetového připojení.

„Základem flexibilní práce je vhodné technologické vybavení, které umožní spolupracovníkům nejen pracovat odkudkoli, ale také se odkudkoli připojit k online setkání týmu. Stávající videokonferenční řešení je často nevyhovující pro současný způsob spolupráce, kdy je třeba, aby se mohli během hovorů setkávat lidé pracující na nejrůznějších typech zařízení a napříč platformami. Právě sem by měly směřovat aktuální investice firem,“ uvedl Michal Černý, zástupce společnosti Lifesize v ČR.

Zaměstnanci se přeceňují

I když zaměstnanci si myslí, že jsou na tom, co se týče technologických znalostí a dovedností, výborně, v konfrontaci se skutečností se mnohdy ukazuje opak.

Češi na home office: Jaká je budoucnost pracovního prostředí?

Domácí

„Čeští zaměstnanci mají obecně spíše vyšší sebevědomí, a co se týče počítačových a technických dovedností, sami sebe hodnotí často o úroveň výš,“ myslí si Jan Dvořák, ředitel počítačové školy Gopas.

Reklama

Výběr článků

Načítám