Hlavní obsah

Nadpoloviční většina plateb je už bezhotovostních

Novinky, bab

Šíření nemoci covid-19 ovlivnilo i to, jak lidé hradí své útraty. Počet bezhotovostních plateb letos poprvé převýšil platby v hotovosti, kterou preferuje jen čtvrtina Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Více než čtvrtina lidí používá k placení mobilní telefon.

Článek

Koronavirová pandemie zasáhla prakticky všechny oblasti běžného života. Jak ukázal průzkum společnosti Mastercard výrazně ovlivnila i způsoby hrazení nákupů.

„Téměř polovina Čechů začala častěji platit bezhotovostně. Až 53 procent respondentů našeho průzkumu tvrdí, že je pro ně hlavní bezproblémové a rychlé dokončení nákupu bez přepočítávání bankovek a mincí a bezkontaktní výměna mezi zákazníkem a prodejcem. Stejně to cítí i obchodníci, kteří v průběhu pandemie hotovost dokonce odmítali a vyžadovali bezkontaktní předání zboží. S takovou situací se setkala čtvrtina dotazovaných,“ doplnil Michal Čarný, generální ředitel Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Virus odnaučil Čechy platit v hotovosti

Finance

Průzkum také ukázal, že podíl bezhotovostních transakcí letos poprvé převýšil platby hotovostí. Nadpoloviční většina plateb (54 procent) je v současnosti realizováno prostřednictvím platebních karet, Zhruba pětina dalších plateb by též byla uskutečněna bezhotovostně, ovšem naráží na neochotu obchodníků akceptovat platební karty. Hotovost za každých okolností preferuje jen 27 procent Čechů.

Roste i počet lidí, kteří používají k placení mobilní telefon, v průzkumu to potvrdilo 27 procent populace, což je o osm procentních bodů více než v minulém roce. Ti, kteří již platí mobilním telefonem, tak činí v téměř dvou pětinách ze všech svých plateb.

Češi používají platební kartu nejčastěji v obchodech s potravinami (83 procent), dále pak při placení za zboží objednané v e-shopech, na pumpách a v obchodech s oblečením.

Pandemie nejspíš změní nákupní zvyklosti Čechů

Koronavirus

Pryč s hotovostí?

Téměř každému druhému Čechovi (46 procent) by nevadilo úplné zrušení hotovosti.

Více než dvě třetiny respondentů by veškeré své útraty nejraději platily výhradně kartou. Každý čtvrtý uvedl, že v době nákupů často u sebe ani hotovost neměl.

Stále klesá i minimální hodnota, kterou jsou Češi ochotni uhradit bezhotovostně. Téměř dvě pětiny by kartou zaplatily nákup v hodnotě 10 korun, což odpovídá zhruba ceně tří housek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám