Hlavní obsah

Na uzavření výhodného penzijního připojištění je už jen pár dní

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden – nejpozději v pátek 30. listopadu – mají zájemci poslední možnost si sjednat penzijní připojištění se všemi současnými výhodami. Po tomto termínu již noví klienti nebudou moci do něho vstupovat.

Foto: Profimedia.cz

Penzijní připojištění může přispět k spokojenějšímu stáří.

Článek

Opatření souvisí s reformou třetího dobrovolného pilíře, v němž bude od ledna 2013 vedle penzijního připojištění existovat i zcela nová forma spoření na stáří – doplňkové penzijní spoření. Penzijní připojištění má ale proti doplňkovému penzijnímu spoření několik zásadních odlišností, pro které se ho vyplatí založit.

Předně garantuje, že výnos z uložených peněz nebude nikdy záporný, to je, že se objem úspor účastníka nikdy nesníží.

Dále umožňuje sjednání výsluhové penze, to je vybrání až poloviny vkladů po 15 letech spoření, a rovněž pozůstalostní penze, což je zase rychlá cesta k penězům pro blízké osoby v případě úmrtí účastníka.

Velkou výhodou je konstrukce jednorázového vyrovnání. K penězům se účastník penzijního připojištění může dostat už v šedesáti letech, minimálně ale po pěti letech spoření (u starších penzijních plánů v padesátce).

A jak příští týden bez stresu všechno stihnout a mít jistotu, že „penzijko“ bylo sjednáno včas?

Nejjistější je osobní vyřízení 

Nejjistější cestou je osobní vyřízení, tedy zajít do příslušného fondu nebo na pobočku banky či pojišťovny, do jejichž skupiny patří penzijní fond.

Výhodou je, že máte stoprocentní jistotu včasného uzavření smlouvy s tím, že pracovník smlouvu vyplní a vysvětlí vám všechny případné nejasnosti. 

V podstatě totéž získáte u externích zprostředkovatelů. Rovněž k nim většinou stačí přijít ještě 30. listopadu.

V těchto, ale i dalších případech však platí raději nenechávat tuto věc na poslední den. Něco se vám může přihodit, například můžete onemocnět, a je zbytečné si nechat ujít výhodnou smlouvu. Je také nutno počítat s možnými frontami u přepážek.

Sjednání i z domova 

Uzavření penzijního připojištění lze v klidu vyřídit i z pohodlí domova. 

Většina penzijních fondů totiž nabízí na svých webových stránkách on-line formulář návrhu smlouvy. Ten můžete na webu vyplnit, dále vytisknout, podepsat a poštou poslat penzijnímu fondu (u PF Komerční banky se smlouva zasílá elektronicky).

Důležité hlavně je, aby na formuláři byl váš podpis a datum 30. listopadu, tedy abyste formulář na webu vyplnili nejpozději 30. listopadu. Návrh smlouvy pak může dojít penzijnímu fondu i v prvních prosincových dnech.

Tento způsob už nejde vzhledem k pokročilosti času použít u Penzijního fondu České spořitelny. Zde totiž zájemce nejprve posílá svá data a fond mu na jejich základě pošle návrh smlouvy. Tyto dva kroky by se tak už příští týden nemuselo podařit stihnout.

Penzijní připojištění lze sice sjednat i v pátek 30. listopadu, ale není rozumné to nechat na poslední chvíli

Pro někoho ale může být problémem správně vyplnit webový formulář. Ten sice není nijak složitý, ale kdo nemá základní znalosti o penzijním připojištění, může na něco důležitého zapomenout. Zejména by se nemělo opomenout sjednání výsluhové penze či pozůstalostní penze.

Pozůstalostní penze se dá případně sjednat i dodatečně, ale u výsluhové penze už to zpravidla není možné.

Důležité je i správně zvolit výšku platby kvůli státnímu příspěvku. Od ledna 2013 totiž nebude nárok na státní příspěvek při měsíční platbě nižší než 300 korun, naopak od platby tisíc korun a výše bude činit příspěvek od státu 230 korun měsíčně.

Při tomto způsobu sjednání je vhodné splnit i další požadavky fondů, které uvádějí na webu, například zaslat kopii občanského průkazu nebo pasu, kopii účtu, z něhož bude provedena první platba, a současně se zasláním návrhu také uskutečnit první platbu.

Penzijní fond Komerční banky umožňuje také sjednat smlouvu telefonicky.

Nabídky penzijních fondů lze porovnat zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám