Hlavní obsah

Na stavbách chybí lidé a vše zdražuje

Stavět je teď více než kdy předtím o nervy. K chronickému nedostatku řemeslníků se přidalo cenové šílenství. Skokově zdražují prakticky všechny stavební materiály i práce. Mnozí své stavby či rekonstrukce proto jen tak nedokončí. Nejhorší je to u těch, kteří vše financují nadoraz a mají hypotéky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hlad po řemeslnících roste posledních pět let. Už loni byla v porovnání s rokem 2016 o 40 procent vyšší poptávka po zednících a po kompletní stavební činnosti o 11 procent, ukazují data z poptávkového portálu Nejřemeslníci.cz. Přitom na řemesla se hlásí málo zájemců a covidová uzávěra učební obory ještě více přidusila.

Zavařené kalkulačky

Přitom řemeslníci si dnes často vydělají více než bílé límečky, tedy lidé v kancelářích. Například mladá podniková právnička u velké stavební firmy vydělává 35 či 40 tisíc korun, což mnozí instalatéři, tesaři, pokrývači a zedníci také, avšak přijdou si i na dvojnásobek. Lidí na práci rukama ale prostě není dost.

Také materiálové náklady na stavbu výrazně rostly již před současným šokem.

V porovnání let 2016 až 2020 zdražily rekonstrukce domů podle Nejřemeslníci.cz bezmála o 60 procent. Jen zednické práce jsou dražší o 40 procent, elektroinstalace o 35 procent, truhlářství o čtvrtinu.

Úspory Čechů vzrostly, dvě třetiny mají majetek v nemovitostech

Finance

Kdyby ale teď byly ceny jako na začátku roku, kdy se naříkalo na drahotu, stavitelé by se radovali. Stačilo šest měsíců a ceny letí nahoru jako vystřelená raketa.

Dodělám základy a stavbu nejspíše zastavím.

Příčinou je vysoká poptávka nejen u nás, ale zejména v zahraničí, i těžkosti v důsledku pandemické uzávěry. Současně se někteří aktéři předzásobují a třeba v produkci dřeva „velký pohlcuje menší“.

„Dřevo jsem před měsícem nakupoval do 1200 Kč/ m3 a dnes už za 2600 Kč/ m3. Cena vzroste do konce roku minimálně ještě o dalších 50 procent. Před měsícem jsem prodával kubík hranolů za šest tisíc korun, dnes stojí deset tisíc,“ říká majitel pily Josef Csukas.

Česko zachvátila realitní horečka

Ekonomika

Jeden drobný příklad strmého zdražování za všechny: jekl 60 x 40 x 2. „Loni v listopadu stál 89kč/m bez DPH, letos v březnu 96kč/m, v dubnu 120kč/m, v květnu 156 Kč/m a v červnu už 170kč/m,“ všímá si řemeslník Jan Macháček.

Počítal-li investor, že mu stavba domu vyjde na 35, 40 tisíc za metr čtvereční, musí teď vzít v potaz i více než třetinový nárůst. Nehledě na ztráty způsobené tím, že na materiály se musí čekat. Kdo počítal s cenami z ledna a financuje dílo nadoraz, ten má teď neklidné spaní. Někteří už uvažují o pozastavení rozdělaného díla.

„Dodělám základy a stavbu nejspíše zastavím,“ potvrdil Právu čtenář Tomáš T.

„Od počátku roku 2021 sledujeme nárůst cen o deset až čtyřicet procent u všech používaných druhů oceli, dřeva, izolačních materiálů a obecně plastů. Nezáleží přitom na objemech ani na velikosti zákazníka. Ceny jsou vyšší pro všechny a ze strany výrobců se zkracují garance jejich výše i objemu dodávek,“ shrnul pro Právo ředitel Pozemního stavitelství Skanska Central Europe Petr Firbach. Problém podle něho není jen u nás, nýbrž po celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám