Hlavní obsah

Na penzijní připojištění přispěl stát více, přesto počet nových smluv klesá

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nově uzavřených smluv o penzijním připojištění začíná mírně klesat. Za rok 2009 bylo uzavřeno 525 tisíc smluv, což je o 65 tisíc méně než v roce 2008. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí (MF).

Foto: Profimedia.cz

Starost o penzi má 70 % aktivního obyvatelstva.

Článek

S odvoláním na údaje poskytnuté penzijními fondy k prosinci 2009 MF oznámilo, že neukončených penzijních připojištění je celkem 4,39 miliónu.

„To je proti konci roku 2008 o 187 tisíc více, tedy o 4,5 %. Tempo růstu penzijního připojištění je však pomalejší než v předchozích letech,“ dodalo ministerstvo.

Zároveň ale narostl objem státních příspěvků, které jsou poskytovány ze státního rozpočtu ve prospěch účastníků penzijního připojištění na jejich příspěvky. V roce 2009 činil objem vyplacených státních příspěvků 5,3 miliardy korun, což je o 258 miliónů korun více než za rok předchozí.

Celkový objem účastnických příspěvků (bez příspěvků zaměstnavatelů) v roce 2009 dosáhl 22,9 miliardy korun, což je o 1,07 miliardy více oproti roku 2008.

„Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 % ekonomicky aktivních v ČR, a to bez započtu penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří cca 20 % z celkového počtu spořících. Příspěvek zaměstnavatele na své připojištění obdržel na konci sledovaného období téměř každý čtvrtý připojištěný,“ konstatuje ve své optimisticky laděné zprávě ze závěru loňského roku Asociace penzijních fondů.

Podle ní „základní ekonomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za loňský rok zaznamenaly opětovný nárůst klientů i spravovaného majetku.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám