Hlavní obsah

Lidé si objednali digitální rekvalifikace za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelých pět měsíců provozu si samo našlo v e-shopu Úřadu práce rekvalifikační kurz přes 3,3 tisíce lidí. Průměrně na něj dostali od státu téměř 15,4 tisíce korun. Novinkám to sdělilo ministerstvo práce a sociálních věcí, pod nějž úřad spadá.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

E-shop je určený pro rozšiřování digitálních kompetencí lidí v produktivním věku. Vybrat kurz si v něm mohou nejen nezaměstnaní, ale i lidé, kteří chtějí třeba změnit profesi.

„V aplikaci bylo zatím podáno celkem 3317 zájmů o kurz dalšího vzdělávání v oblasti digitálních dovedností. Již byl dán příkaz k vyplacení 6,599 milionu korun, průměrná částka výše příspěvku od ÚP ČR je 15 383 Kč. Účastníci kurzů si doplatili v průměru 3200 korun na kurz,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

Dále je Úřad práce připraven vyplatit celkově 10,197 milionu, pokud zájemci na kurz skutečně nastoupí a úspěšně ho dokončí. „U těchto plateb je průměrná částka 18 952 Kč,“ dodal Augusta.

Podmínkou je evidence

E-shop s nabídkou všech kurzů je dostupný komukoliv, kdo má zájem se vzdělávat. Ať už jde o zaměstnance, podnikatele, maminky či tatínky na rodičovské dovolené, pracující seniory, studenty nebo někoho, kdo svou novou práci právě hledá. Podmínkou úhrady kurzu je zapsání do evidence zájemců o zaměstnání.

„To je třeba neplést si s uchazečem o zaměstnání, což jsou klasičtí nezaměstnaní,“ upřesnil již před časem Augusta. Ihned po absolvování kurzu se může člověk nechat z evidence vyškrtnout. K ničemu jej to nezavazuje.

Úřad práce může hradit zájemci o kurzy či rekvalifikaci náklady do souhrnné výše až 50 tisíc korun během tří let. Může tedy absolvovat několik kurzů, dokud částku nevyčerpá. Jedná se ale o kurzy digitálních dovedností, nikoliv třeba kurzy týkající se různých řemesel a podobně.

Nový ředitel úřadu práce se chce zaměřit na digitalizaci i zneužívání dávek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám