Hlavní obsah

Lex voucher: Cestovní kanceláře ještě nezaplatily všem

Cestovní kanceláře dosud nevyplatily svým zákazníkům poukazy podle zákona nazývaného lex voucher za zrušené zájezdy v hodnotě desítek milionů. Ještě před pár dny souhrnná částka činila téměř 40 milionů korun, sdělila na dotaz Práva Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Dohromady podle ČAP bylo těchto voucherů vydáno za 830 milionů korun, většina tedy byla proplacena už před 15. zářím. Zájezd si za tyto vouchery klient mohl objednat jen do konce srpna.

Někteří zákazníci dosud na připsání peněz na účet čekají marně. Odhad ČAP je přitom vyšší než po půli září publikovaný odhad ministerstva pro místní rozvoj (MMR). To uvádělo, že zbývá proplatit vouchery jen asi za 20 milionů.

Některé CK zaslaly omluvný dopis a peníze slibují vrátit do konce roku
Alena Máčová, Sdružení obrany spotřebitelů

„Poté, co uplynula lhůta k vrácení peněz za poukazy podle zákona lex voucher, se na nás několik spotřebitelů obrátilo s tím, že jim kancelář nevrátila peníze. Například argumentovala tím, že měla moc velké výdaje v souvislosti s vyplácením těchto voucherů, a na další proplacení tedy již finance nemá a spotřebiteli vydala místo toho dobropis,“ řekla Právu právnička asociace Sdružení obrany spotřebitelů Alena Máčová.

Některé CK podle ní zaslaly spotřebitelům omluvný dopis a peníze slibují vrátit do konce tohoto roku. Jde především o menší cestovky. O posečkání podle cestovatelských fór žádaly například CK Fantasy Travel nebo ETI.

Jak se proplácí nepoužitý voucher u cestovních kanceláří

Stalo se

V případě, že společnost poukaz neproplatí kvůli úpadku, mohou zákazníci nárok uplatnit u příslušné pojišťovny, u níž byla cestovní kancelář v době uzavření smlouvy o zájezdu pojištěna.

Soudit se mohou i o úroky z prodlení

„Jestliže však cestovní kancelář prostředky blokuje, aniž by byla v úpadku, může zákazník takto vzniklý dluh vymáhat stejně jako jakoukoli jinou pohledávku. Může se tedy především obrátit na soud. Vedle samotného dluhu lze požadovat také úrok z prodlení,“ uvedl na dotaz Práva mluvčí MMR Vilém Frček.

Na internetu se objevily nabídky advokátních kanceláří, které nabízejí majitelům neproplacených voucherů zastupování, a lidé se na ně obracejí.

„Proces vracení finančních obnosů klientům je velmi administrativně a tím časově náročný, na což zákonodárci při stanovování lhůty nepamatovali,“ komentovala pro Právo Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Desítkám cestovek hrozí krach

Stalo se

Kanceláře podle ní zaznamenávají mírné komplikace při vracení peněz zejména u zákazníků, kteří hradili zájezd v hotovosti nebo platební kartou na pobočce nebo také přes zprostředkovatele či u těch, kteří nemají e-mailovou adresu.

Některé CK vydávaly i jiné typy poukazů podle vlastních pravidel, pro něž povinnost vrátit peníze v uvedeném termínu neplatí.

„Kolaps trhu cestovních kanceláří rozhodně neočekáváme. Od začátku pandemie v březnu 2020 legitimně ukončilo či přerušilo svou činnost více než 230 těchto subjektů, úpadek s plněním pojišťovny vyhlásilo pouze 16 z nich. Množství úpadků CK v ČR je dlouhodobě pod evropským průměrem,“ dodala Chaloupková. Počet aktivních kanceláří v Česku se nyní pohybuje kolem šesti set.

Reklama

Výběr článků

Načítám