Hlavní obsah

Koupit auto na úvěr, nebo na leasing? V čem je rozdíl?

Novinky, bab

Financování koupě nového či ojetého auta úvěrem je v Česku celkem běžné. Můžete si sjednat spotřebitelský úvěr, ale i pořídit auto na leasing. Variant je mnoho, navíc u některých automobilek se setkáte i s nabídkou produktů, které nezahrnují jen financování, ale i pojištění a servis.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na začátku je třeba si uvědomit, že mezi úvěrem a leasingem je rozdíl. Ten spočívá v tom, kdo vlastní auto v průběhu splácení. Pokud budete koupi vozu financovat úvěrem, jste jeho majitelem vy, v případě leasingu je to však leasingová společnost.

Leasing je kombinací úvěru a nájmu

Pokud si na pořízení vozu vezmete úvěr, získáte peníze na to, abyste si auto mohli na místě koupit, a pak splácíte. Můžete ho proto klidně prodat nebo upravit.

V případě leasingu je ale situace jiná. „Auto vlastní leasingová společnost, které hradíte měsíční splátky neboli v podstatě nájemné po ujednanou dobu. Jakmile doba uplyne, vše záleží na druhu leasingu. U finančního leasingu dostanete možnost odkoupit si automobil za zbytkovou cenu. Operativní leasing je zase charakteristický tím, že po uplynutí doby vozidlo vracíte,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Neplatíte? Auto vám seberou

Další rozdíl mezi oběma způsoby financování lze nalézt pro případ, kdy klient řádně nesplácí. U úvěru po něm bude společnost, která mu ho poskytla, vymáhat peníze. Ovšem u leasingu jednoduše o auto přijde, protože jeho vlastníkem je leasingová společnost.

V posledních letech získává na popularitě tzv. ježdění bez starostí. Princip spočívá v tom, že máte auto se servisem a pojištěním, zaplatíte za to měsíční částku a o nic dál se už nestaráte. Tento model byl donedávna výsadou operativních leasingů, některé automobilky nabízejí s těmito službami ale i úvěry. Po sjednané době splácení se můžete rozhodnout, zda vozidlo prodáte za garantovanou cenu zpátky, nebo si jej ponecháte a zaplatíte či splatíte zbývající sumu.

Pojištění je levnější

V případě leasingu však můžete obecně dosáhnout na levnější pojištění. Díky velkému počtu pojištěných vozidel mají leasingové společnosti výhodnější sazby, než na které dosáhne zákazník s jedním vozidlem. Úspora bývá značná a může tak převýšit i celkový úrok ze splátek úvěru.

Zjistěte si ale, jaký servis či pojištění jsou v ceně zahrnuty, abyste mohli zhodnotit, zda finanční produkt plně využijete.

Jak na auto z bazaru

Odborníci upozorňují i na kličky některých autobazarů. Někteří zákazníci totiž nejsou schopni věnovat dostatek pozornosti posouzení nabídky financování.

„Na to hřeší prodejci, kteří zákazníka plně zaujatého pořízením nového auta snadno obehrají. Nejčastějším trikem je soustředění pozornosti na samotnou výši splátky, kterou prodejce nastavuje na výši přijatelnou pro zákazníka. Ten pak s radostí, že dosáhl částky, kterou je schopen měsíčně splácet, úplně přehlédne, že se mu v kalkulaci prodloužila délka splácení, a kvůli tomu ve výsledku zaplatí mnohem víc,“ upozornila Hekšová.

Akční nabídka se nemusí vyplatit

Pozor je třeba si dát i na akční nabídky leasingových nebo splátkových společností. Často jsou koncipovány tak, že jedna složka nabídky – úrok, pojištění nebo pořizovací cena – je snížena třeba až na nulu nebo je k financování poskytnutý určitý benefit, ale o to více je na druhé straně navýšena jiná složka. Srovnáním zjistíte, že celkový součet splátek je stejný, nebo dokonce u akční nabídky vyšší.

„Proto posuzujte komplexně celou nabídku a především si spočítejte, kolik zaplatíte za celé financování včetně pojištění, poplatků, zůstatkové ceny a tak dále. Celkovou cenu financování si porovnejte s cenou vozidla, abyste zjistili, kolik přeplatíte,“ doporučila Hekšová.

Zároveň dodala, že zákazník by měl především u nabídek porovnávat koeficient RPSN (roční procentní sazby nákladů), který je prodejce povinen mu předložit. Ukáže totiž skutečnou míru ročního navýšení úvěru včetně všech skrytých poplatků. „Navíc máte 14denní lhůtu podle zákona o spotřebitelském úvěru, během níž můžete smlouvu zvážit a odstoupit od ní,“ upozornila Hekšová.

Reklama

Související články

Každý třetí financuje nákup auta půjčkou

Počet osobních aut v českých rodinách roste. Alespoň jeden automobil má v Česku 84 procent lidí. Tři z deseti majitelů si na jeho pořízení vzali půjčku.

Ojeté auto může být i slepenec z bouraček

Nových i starších aut je nadbytek, takže lidé mají z čeho vybírat. Činorodí jsou ale také podvodníci s ojetinami, kteří na příliš důvěřivé motoristy zkoušejí...

Výběr článků

Načítám