Hlavní obsah

Kolik zaplatíte za popelnici a koho se to netýká

Většina občanů je povinna hradit poplatek za svoz komunálního odpadu, resp. za to, že se město postará o běžný odpad jejich domácností. Jedná se o poplatek zasílaný konkrétnímu městu, proto se jeho výše, termín splatnosti i případné osvobození od jeho platby může v jednotlivých lokalitách lišit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Poplatek za popelnici patří mezi platby, které pravidelně zatěžují rodinné rozpočty většiny českých domácností. Pravidla pro jeho výběr, stejně tak jeho výši, si určuje obec, které lidé - obvykle občané s trvalým pobytem či majitelé nemovitostí - za vývoz popelnice platí.

O svoz komunálního odpadu se starají společnosti, s nimiž má daná obec smlouvu (například Praha spolupracuje se čtyřmi svozovými společnostmi).

Kdo platit musí

Poplatek za komunální odpad se v jednotlivých lokalitách týká různých skupin poplatníků, přičemž konkrétní pravidla se mohou město od města lišit, a proto je vždy potřeba si informace dopředu zjistit.

„Primárním poplatníkem je obvykle ten, kdo má v bytě či domě trvalý pobyt,” uvedl Štěpán Smoleja ze společnosti UlovDomov.cz. Nejčastějšími poplatníky jsou také lidé, kteří v daném městě (obci) vlastní rekreační nemovitost.

Povinnost hradit poplatek se může týkat i těch, kteří v obci vlastní byt či dům, ale nemají zde trvalé bydliště, či lidé, kteří podle zákona v obci pobývají přechodně po dobu delší než tři měsíce. Poplatek se ale vztahuje i na osoby, kterým byl přidělen azyl, a cizince, kteří mají povolen přechodný pobyt na více než 90 dní.

Platba za popelnici či za osobu?

Obce a města si pochopitelně určují i výši ročního poplatku. Většinou se jedná o jednotnou částku za poplatníka, resp. za jednu osobu v domácnosti. Pokud v ní žije více osob, je třeba daný poplatek znásobit jejich počtem.

Další města - například Praha či Plzeň - mají nastaveny různé výše poplatků odvíjející se jak od objemu popelnice (kontejneru), tak od frekvence svozu odpadků, tedy jak často jsou odpadky vyváženy.

Výše poplatku za svoz komunálního odpadu ve vybraných krajských městech
MěstoTermíny splatnostiVýše ročního poplatkuPoznámka
Praha15. 6. a 15. 12.1596 Kč (1)Výši poplatku ovlivňuje frekvence svozu a objem nádoby. Více informací zde
Brno31. 5.670 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
České Budějovice31. 5. a 30. 11.680 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Hradec Králové25. 4. (v roce 2021 do 15. 7.)600 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Jihlava30. 4. či 30. 6.680 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Liberec31. 3. a 30. 9.720 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Olomouc31. 5.804 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Ostrava30. 6.498 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Pardubice30. 6.650 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Plzeň31. 5.1608 Kč (1)Výši poplatku ovlivňuje frekvence svozu a objem nádoby. Více informací zde
Zlín15. 5. a 15. 9.600 KčPoplatek se vztahuje na poplatníka. Více informací zde
Poznámky: Některé obce rozlišují výši poplatku i podle objemu nádoby a frekvence svozu (např. Praha a Plzeň), jiné mají jednotný poplatek. (1) V případě Prahy a Plzně byl pro porovnání zvolen vývoz 120litrové popelnice v intervalu jednou za 14 dní.

V některých městech (např. ve Zlíně či v Hradci Králové) hradí nezletilé děti (do 18, resp. 14 let věku) a senioři (starší 65, resp. od 70 let věku) poplatek v poloviční výši.

Obce mají nastaveny i různé termíny splatnosti, některé vyžadují úhradu jednou ročně, jiné pak dvakrát. V letošním roce kvůli situaci se šířením nemoci covid-19 a s ní souvisejícími vládními opatřeními některé obce mimořádně posunuly termín splatnosti (např. v Pardubicích na 30. června či v Hradci Králové na 15. července).

Úhradu poplatku je možné provést několika způsoby, prostřednictvím složenky na poště či složit peníze na pokladně městského úřadu, ale i bezhotovostně online na účet konkrétního města, kdy se pouze identifikujete přiděleným variabilním symbolem.

Kdo platit nemusí

Obce si také určují vlastní pravidla pro osoby od poplatku za popelnici osvobozené. Například platit ho obvykle nemusí malé děti, které v aktuálním kalendářním roce dosáhly nejvýše tří let věku (např. v Hradci Králové a Pardubicích děti do šesti let), a také senioři starší 70 let (např. v Brně, ale např. v Olomouci je hranice nastavena na 80 a více let). Od úhrady je mnohdy osvobozeno i třetí či čtvrté a další dítě v rodině mladší 15 či 16 let.

Osvobození od platby se týká i osob s trvalým bydlištěm na úředních adresách (např. v Ostravě to od počátku roku 2019 neplatí), dětí v dětských domovech nebo v zařízeních pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc, občanů v domovech důchodců se zvláštním režimem a dále také nezaopatřených dětí umístěných v domově pro osoby se zdravotním postižením apod.

„Například v Praze jsou od poplatku osvobozeni lidé, kteří v hlavním městě pobývají přechodně, což se mnohdy týká například studentů či cizinců, kteří bydlí v nájmu. Naproti tomu v Brně má od 1. ledna 2013 povinnost hradit poplatek každý, kdo má ve městě pobyt 90 a více dnů – tedy i studenti či cizinci pobývající zde v nájmu,“ upozornil na různá pravidla pro úhradu poplatku Smoleja.

Obyvatelé Ústí nad Labem jsou od 1. ledna 2018 od placení poplatku za komunální odpad osvobozeni všichni.

Reklama

Výběr článků

Načítám