Hlavní obsah

Jaké jsou hlavní novinky u daně z příjmů

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hlavních letošních novinek v daňovém přiznání je, že ho musí podat elektronicky všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kterým ministerstvo vnitra zřídilo automaticky datovou schránku. Nepodnikající fyzické osoby, tedy osoby s příjmy ze zaměstnání, z nájmu nebo s ostatními příjmy, mohou i nadále podat přiznání v papírové podobě. Další změnou je posunutí hranice pro druhé daňové pásmo. Zvýšila se rovněž sleva na poplatníka o tři tisíce korun, školkovné o tisíc korun a platí přísnější podmínky pro roční daňový bonus.

Foto: Profimedia.cz

Za rok 2022 je maximální částka školkovného na každé dítě 16 200 korun

Článek

Vysokopříjmoví si polepšili

Pro lidi s vysokými příjmy došlo k významné daňové úspoře – posunulo se totiž druhé daňové pásmo. Větší část příjmu bohatých lidí tak podléhá nižší daňové sazbě, než tomu bylo v roce 2021.

Pro rok 2022 se odvádí 15% sazba daně do daňového základu ve výši 1 867 728 korun, poté je daň 23 %. Za rok 2021 byla sazba daně 15 % do daňového základu 1 701 168 korun a základ daně nad tuto hranici podléhal již 23% sazbě daně.

V daňovém přiznání za rok 2022 činí sleva na poplatníka 30 840 korun. Oproti předchozímu roku je tak sleva na poplatníka vyšší o tři tisíce korun. Nárok na základní daňovou slevu na poplatníka, která přímo snižuje vypočtenou daň z příjmu, mají všichni poplatníci. Tedy například i výdělečně činní studenti nebo důchodci. I když zdanitelné příjmy plynuly pouze po část roku 2022, tak se sleva na poplatníka nijak nekrátí.

„Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je až do ročního daňového základu ve výši 205 600 korun vypočtená daň z příjmu nulová,“ upozorňuje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Vyšší je i školkovné

Za rok 2022 je maximální částka školkovného na každé dítě 16 200 korun, za rok 2021 to bylo 15 200 korun. „Roční daňovou povinnost si touto slevou může snížit vždy jeden z rodičů,“ připomíná Ivanco.

„Školkovné je možné uplatnit až za celý kalendářní rok. Platba školkovného během roku tedy daňovou povinnost nesnižovala ani zaměstnancům,“ dodává.

Vypočtenou daň z příjmu snižuje i daňové zvýhodnění na děti, roční daňové zvýhodnění na první dítě je 15 204 korun, na druhé dítě 22 320 korun a na třetí a další dítě 27 840 korun, jestliže je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak je dvojnásobně vysoké. V případě, že je souhrnná částka daňového zvýhodnění vyšší než daň z příjmu po uplatněných slevách, potom se neplatí na dani z příjmu nic a ještě poplatníkovi náleží daňový bonus.

„Nárok na roční daňový bonus však vzniká pouze v případě, že roční rozhodný příjem dosahuje alespoň 97 200 korun. Za rok 2021 to bylo 91 200 korun,“ upozorňuje Ivanco s tím, že rozhodným příjmem se rozumí pouze příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti.

Kdy je možné uplatnit školkovné a koho se již netýká

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám