Hlavní obsah

Jak zvýšit hodnotu rekreační chalupy

Právo, Karel Kvapil

Popularita chalup a chat roste. Důvodem je zejména vyšší obliba tuzemských dovolených a dobrá ekonomická situace v zemi. Navíc jimi lze ručit za hypotéku, pokud má nemovitost číslo evidenční nebo popisné. Chalupy a chaty tedy logicky získávají na ceně.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Chcete-li hodnotu chaty nebo chalupy ještě zvýšit, investujte do klíčového vybavení, což vám navíc přinese radost a zvýší to užitnou hodnotu nemovitosti. A pokud chybějí vlastní zdroje, dává v tomto případě smysl i dlouhodobý úvěr nebo hypotéka,“ uvedl Vojtěch Batěk ze Sberbank.

S blížícím se létem stále více majitelů chat a chalup uvažuje nad tím, že si pořídí bazén, vybuduje nový altán, zázemí pro venkovní posezení nebo přistaví terasu. Investovat do vybavení, které přinese radost a zároveň zvýší hodnotu nemovitosti, je podle Batěka ideální volbou.

Chalupa pomůže splácet půjčku

Pro někoho je bazén stále spíše symbolem luxusu, a tak raději investuje do nové fasády, střechy, okapů, snížení energetické náročnosti provozu chalupy nebo do zkrášlení okolí nemovitosti. Jak z letních plánů vytvořit reálnou investici, je pro mnohé složité. Přitom stačí zohlednit pár klíčových rad.

„Základem je vytvořit si pro každou investici jednoduchý investiční plán definující cílový stav, ke kterému chcete dospět, a stanovit jednotlivé kroky, které k němu povedou, včetně finanční náročnosti. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že vše zdárně dotáhnete do konce,“ doporučil Batěk.

Ne každý chce tuzemskou dovolenou trávit v hotelu nebo penziónu. Někteří majitelé chalup a chat vycítili nový trend a své nemovitosti pronajímají v době, kdy je sami k rekreaci nevyužívají. Čím atraktivnější je lokalita, vybavení chalupy a její bezprostřední okolí, tím více zájemců přiláká.

Na chalupě celý rok

Rekreační nemovitost však nemusí sloužit jen v zimě nebo v létě. Ve starším, důchodovém věku může být celoroční pobyt na chalupě dobrou, a hlavně levnější alternativou k životu ve městě.

Přebudování rekreační nemovitosti na celoroční domov ale potrvá nějakou dobu a často si vyžádá nemalé investice. Proto se vyplatí začít s úpravami ještě v době, kdy má zájemce o venkovský život dostatečné příjmy a dokáže si snáze zajistit financování rekonstrukce.

Chalupa na hypotéku nebo jako zástava

Ani pro ty, kdo v současnosti žádnou rekreační nemovitost nevlastní, nemusí být venkovská chalupa nedostižným snem. K jejímu pořízení lze dnes běžně využít hypoteční úvěr.

Další zajímavou možností, jak chalupu v souvislosti s hypotékou využít, je použít ji jako zástavu pro nákup jiného bydlení. V takovém případě bude chalupa pro banku důkazem o vlastních zdrojích žadatele o úvěr. Odpadá tak nutnost mít do začátku naspořenou vysokou částku peněz.

Nechte si poradit

Možností, jak si pořídit rekreační nemovitost nebo tu stávající zhodnotit, je celá řada. To se týká také financování. V každém případě se ale podle Batěka vždy vyplatí oslovit bankovního experta či finančního poradce a udělat si jasno, jaká varianta je nejvýhodnější.

Reklama

Související články

Jak financovat dům bez cihel

O dřevostavby či montované domy je mezi lidmi zájem, v posledních letech dokonce roste. Tento typ bydlení má nespornou výhodu, oproti klasickým zděným domům je...

Výběr článků

Načítám