Hlavní obsah

Jak na daně absolventů, kteří se po škole vrhnou do podnikání

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšném ukončení střední nebo vysoké školy se řada absolventů rozhodne nenastoupit do stálého zaměstnání, ale chtějí se vydat vlastní cestou a začnou podnikat. Jak to v takovém případě mají s placením daně z příjmů a povinným pojistným?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Daňové povinnosti jim vznikají prakticky okamžitě. Zálohy na sociální a zdravotní pojištění je totiž nutné platit od prvního měsíce, přičemž v roce zahájení hlavní samostatné výdělečné činnosti se platí minimální měsíční zálohy.

„V letošním roce činí minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění 2208 korun a je splatná do 8. dne následujícího měsíce, minimální měsíční záloha na sociální pojištění činí 2388 korun a je splatná do konce aktuálního měsíce,“ připomíná Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daň z příjmů se platí za celý rok

I když je samostatná výdělečná činnost zahájena v průběhu roku 2019, tak je nutné za letošek vyplnit daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob a přehledy o příjmech a výdajích za rok 2019. Daňový základ je možné stanovit s uplatněním výdajového paušálu nebo spočítat z daňové evidence či z účetnictví.

Před zahájením samostatné výdělečné činnosti je vhodné provést důkladnou analýzu, která varianta je finančně výhodnější, a této skutečnosti přizpůsobit veškerou vlastní daňovou a účetní administrativu. Při uplatnění výdajového paušálu je nutné počítat s tím, že žádné další výdaje nad rámec paušálu nelze uplatnit. Sazba výdajového paušálu se liší v závislosti na vykonávané činnosti a může činit 40 procent, 60 procent nebo 80 procent.

„Vypočtený daňový základ ovlivňuje nejenom výši daně z příjmů fyzických osob, ale i sociálního a zdravotního pojištění,“ vysvětluje Ivanco.

Sleva na studenta v daňovém přiznání

V daňovém přiznání za rok 2019 se uplatní vždy základní daňová sleva na poplatníka 24 840 korun, bez ohledu na skutečnost, kolik měsíců byla samostatná výdělečná činnost vykonávána.

Absolventi rovněž uplatní v poměrné částce i slevu na studenta za první část roku 2019, a to za každý měsíc studia v částce 335 korun. Pokud se samostatná výdělečná činnost vykonává pouze po část roku, tak nemusí vzniknout z důvodu nižšího zisku a uplatnění daňových slev povinnost platit daň z příjmu.

„Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti se však povinné sociální a zdravotní pojištění platí vždy alespoň v minimální částce, a nelze tedy obdržet zpět zaplacené minimální měsíční zálohy po odevzdaných přehledech o příjmech a výdajích,“ upozorňuje Ivanco.

Ideální je začít podnikat při studiu

Z daňového hlediska je podle ní nejvýhodnější začít s podnikáním již během studia. V takovém případě se totiž jedná o vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, která je legislativou zvýhodněna.

Při výpočtu povinného pojistného nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ. Sociální pojištění i zdravotní pojištění se vypočítá vždy ze skutečného vyměřovacího základu – tj. poloviny daňového základu, přičemž sociální pojištění se vůbec neplatí, když je příjem ponížený o výdaje nižší než zákonný limit.

Za rok 2019 je tímto limitem částka 78 476 korun. „Při podnikání při studiu se neplatí daň z příjmů za rok 2019 až do hrubého zisku v částce 192 400 korun,“ vypočítává Ivanco.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám