Hlavní obsah

Informaci o příjmech pro dávky dodají zaměstnavatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si budou od července žádat o příspěvek na bydlení a další dávky, už nebudou muset povinně dokládat příjmy sami. Pokud nebudou chtít nebo budou mít problémy dát dohromady příslušné doklady a požádají o to úřad práce, provede to za ně jejich zaměstnavatel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřad práce na Praze 7. Ilustrační foto

Článek

„Proces je poměrně jednoduchý. Žadatel může doložit potvrzení o příjmu sám jako dosud. Nově také může dát souhlas s tím, abychom si výši příjmu zjistili od zaměstnavatele my,“ řekla Právu mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

„Pokud člověk zvolí druhou možnost, bude muset úřadu sdělit IČ zaměstnavatele, případně také IČ zaměstnavatele lidí, kteří s ním žijí v domácnosti a jejichž příjmy se u příspěvku rovněž posuzují,“ upřesnila Beránková.

IČ je identifikační číslo firmy a zjistit ho lze z pracovní smlouvy, přes portál www.justice.cz nebo ve firmě. Úřad práce následně vyzve zaměstnavatele k potvrzení příjmů. Zaměstnavatel pak bude muset zaslat úřadu práce potvrzení o příjmu zaměstnance přes datovou schránku nebo přes informační systém úřadu.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 3,5 procenta

Ekonomika

Může se stát, že zaměstnavatel nebude prostě reagovat. „Lidé se nemusejí obávat toho, že by například kvůli prodlení o dávku mohli přijít. Pokud se nám nepodaří zjistit příjem přes zaměstnavatele, vyzveme včas žadatele, aby potvrzení o výši příjmu předložil on,“ dodala Beránková.

Zástupci zaměstnavatelů se vyjádřili, že nejsou proti. „Tato úprava může přinést další dílčí zvýšení administrativní zátěže pro zaměstnavatele. Vzhledem k tomu, že se týká pouze občanů sociálně potřebných, neočekáváme, že by se zátěž zvýšila nadměrně. To ale potvrdí až praxe,“ řekla dříve Právu Dagmar Kužvartová ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nejistota nad páskou

Důvodem, proč stát k tomuto kroku sáhl, je to, že se žadatelé často neorientují ve výplatních páskách a nevědí, jakou částku mají do formuláře uvést. Například zda hrubou, nebo čistou mzdu.

Červencová změna se netýká jen příspěvku na bydlení, nýbrž všech dávek, kde lidé dokládají příjem. Třeba přídavků na děti či porodného.

Příspěvků na bydlení podle posledních dat stát v dubnu vyplácel 248 215, meziročně o 82 807 více. Průměrná výše dávky činila 5771 korun, oproti loňsku vzrostla o 1558 Kč.

Přídavků na děti bylo v dubnu vypláceno 366 874, meziročně o 101 475. Průměrná výše činila 1345 korun. To je v porovnání s loňským dubnem nárůst o 238 korun. V tomto případě je nutné počítat, že jedna dávka rovná se jedno dítě. Rodiny s více dětmi mohou pobírat přídavků více.

Od příštího roku by pak podle chystané novely o státní sociální podpoře měli mít povinnost o poskytování údajů i dodavatelé energií. Konkrétně by sdělovali náklady na plyn a elektřinu. Ale tuto novelu doposud neschválila vláda ani parlament.

Českým bankám klesl zisk. Stát získá z mimořádné daně méně, než čekal

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám