Hlavní obsah

Hodnota optimální stravenky bude opět vyšší, vzroste na 150 korun

V příštím roce vzroste hodnota optimální stravenky nejvíce za posledních deset let, z letošních 137 korun na 150 korun. Uvádí to aktuální vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Za rekordním nárůstem stojí letošní výrazný růst spotřebitelských cen.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty optimální stravenky pro daný rok

Článek

Používání stravenek, ať už papírových, či ve formě elektronických stravenkových karet, se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů, pro zaměstnavatele jsou daňově uznatelným nákladem.

MPSV každoročně upravuje výši stravného na pracovních cestách. Pro příští rok pak nová vyhláška uvádí, že základní stravné tak vzroste z letošních 108 korun na 118 korun. Od nové částky se pak odvíjí i hodnota optimální stravenky, u které nejvýrazněji uspoří na daních a odvodech jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci. V roce 2022 si firmy odečtou z daní nejvíce, když zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 150 korun na den.

„Výrazný nárůst optimální hodnoty stravenky na 150 korun dává firmám příležitost k tomu, jak za daňově výhodných podmínek zlepšit odměňování zaměstnanců a mít atraktivní benefit pro nábor nových sil. Aktuální je to zejména s ohledem na situaci na pracovním trhu – na jedné straně počet volných míst v ekonomice přesahuje 340 tisíc a zároveň jsou firmy v situaci, kdy kvůli dopadům covidu musí hledět na to, aby se chovaly v oblasti odměňování co nejhospodárněji,“ uvedla Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

Další rána pro restaurace? Ubyli jim stravenkáři, přicházejí tak o miliardy korun

Finance

V některých firmách přispívají na stravování zaměstnanců prostřednictvím tzv. stravovacího paušálu. Denní limit pro rok 2022 je 82,60 korun. Pokud zaměstnavatel poskytuje na obědy tuto nebo nižší částku, neplatí z ní zaměstnanec žádné daně ani odvody.

„Pokud zaměstnavatel bude přispívat na stravování vyšší částkou, vše nad tento denní limit podléhá na straně zaměstnance jak dani z příjmu, tak odvodům pojistného,“ doplnila Martina Machová ze společnosti Sodexo Benefity. Jak dále uvedla, ze stravenek zaměstnanec žádné daně ani pojistné neodvádí a daňová zátěž je pouze na straně zaměstnavatele.

Daňový expert: Stravenkový paušál mnohdy ztrácí své výhody

Finance

Kdy se neplatí ze stravenkového paušálu žádné daně

Finance

Stravenky stále patří mezi jeden z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. Zároveň jsou i spolu se zvýhodněným závodním stravováním tím nejrozšířenějším. Podle údajů z pracovního portálu Profesia.cz je dostává více než 46 procent zaměstnanců. V některých oborech je zastoupení tohoto benefitu ještě výrazně vyšší – v bankovnictví 70 procent, ve farmaceutickém průmyslu 67 procent, v zákaznické podpoře 62 procent, ale například ve službách jen 22 procent či v oblasti cestovního ruchu a gastronomických služeb pouhých 17 procent.

Průměrný oběd za více než 150 korun

Mnohé firmy však svým zaměstnancům poskytují stravenky v nižší hodnotě, než činí její optimální výše. Zástupci stravenkových společností Up Česká republika i Edenred se shodují, že nejčastěji zaměstnanci dostávají stravenky v nominální hodnotě 100 korun. To však zdaleka nepokrývá průměrnou cenu poledního menu v českých restauracích, jejíž průměrná výše podle údajů Ticket Restaurant Card Indexu v listopadu představovala 150,50 koruny.

„Daňově optimální hodnotu stravenky, která v roce 2021 činila 137 korun, využívalo necelých 10 procent našich klientů,” doplnila Petra Prchlíková ze společnosti Up Česká republika.

Podle údajů společnosti Edenred pouze necelá čtvrtina firem v Česku nabízí svým zaměstnancům příspěvek na stravování vyšší než 120 korun na den, nad 130 korun je to dokonce jen 13 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám