Hlavní obsah

Finanční poradna: Víte, jak se správně bránit proti živelné pohromě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřka, kroupy, silný vítr či déšť; všechny tyto živly dokážou léto značně znepříjemnit. A opravdový problém nastává v okamžiku, kdy vám poškodí dům či auto. Zkontrolujte proto své pojistky a zjistěte, jestli jste dostatečně chráněni.

Foto: archiv, Novinky

Kroupy dokážou způsobit velké škody.

Článek

I když zrovna nebydlíte v záplavové zóně, rozbouřená příroda může postihnout i vás. Třeba tím způsobem, že vám kroupy poničí auto, silný vítr vám odnese kus střechy, váš dům poškodí vyvrácený strom nebo potrhané elektrické vedení, případně vám přívalový déšť vytopí sklep. Není rozumné spoléhat na to, že vám se nic podobného stát nemůže. Může. A čím větší budou škody, tím více si budete trhat vlasy, že jste nebyli obezřetnější.

Nejste podpojištěni?

Chybou je, pokud jste své pojištění nemovitosti a domácnosti uzavřeli už před deseti či patnácti lety a od té doby máte pocit, že jste pro svůj majetek udělali maximum. Svou smlouvu byste měli průběžně aktualizovat a to zhruba každé tři roky. Ceny nemovitostí se mění, stejně tak jako cena vybavení domácnosti. Pokud tedy nechcete být po živelné pohromě nepříjemně překvapeni nízkou částkou, za kterou pořídíte sotva polovinu toho, co vám déšť či kroupy zničily, začněte se o svou pojistku starat důkladněji.

Pozor si dejte i na to, jestli máte pojistné plnění stanovené v nových nebo časových cenách. Nové znamenají, že vám pojišťovna vyplatí takovou částku, která vám bude stačit na pořízení poničené věci v aktuálních cenách. Naopak časová cena znamená, že dostanete jen takovou sumu, která odpovídala skutečné hodnotě daného vybavení.

Pokud jste například přišli o deset let starou televizi, v případě pojištění v nové ceně dostanete takovou částku, za kterou si bez problémů pořídíte novou televizi. Jestliže jste ale měli stejně starou televizi pojištěnou v časových cenách, dostanete jen částku odpovídající hodnotě desetileté televize, takže si část budete muset doplatit ze svého, případně se poohlédnout někde v bazaru.

Rozsah a výluky

Základem je také zkontrolovat, na jaké živelné pohromy se pojištění vztahuje a které jsou z pojištění vyloučeny. Kroupy, zásah blesku nebo vichřice obvykle bývají obsaženy v základních verzích pojištění, ovšem pouze v případě samotného domu - zahradní domek, zahradu nebo pergolu bývá naopak nutné připojistit.

Nepleťte si také pojištění domácnosti a nemovitosti, jde o dvě různé pojistky, přičemž při živelných pohromách obvykle oceníte obě. Pokud ve smlouvě čemukoliv nerozumíte, rozhodně není ostuda se zeptat. Některým škodám způsobeným živelnou pohromou se dá také zabránit, případně je alespoň minimalizovat. Pokud o dům dostatečně pečujete, je menší šance, že budete muset pozvat likvidátora.

Auto a živelná pohroma

Nejčastějším živlem, který ohrožuje váš vůz, jsou kroupy. Jestliže ho před nimi nestihnete včas schovat, například do garáže, nebo pod speciální plachtu (deky bohužel příliš nefungují, protože je bere vítr), budete se opět muset spolehnout na pojistku.

Můžete si vybrat: buďto vsadíte na havarijní pojištění, nebo se proti živelným pohromám připojistíte v rámci povinného ručení. Ani tady nezapomeňte pojistku pravidelně aktualizovat – vzhledem k tomu, že hodnota vozu rok od roku klesá, byste zbytečně přepláceli.

Jak postupovat při škodě

U domu i u auta platí, že je třeba nejprve zabránit zvětšování rozsahu škody, pokud je to ve vašich silách. Poté co nejdříve kontaktujte pojišťovnu, a zároveň si všechny škody důkladně zdokumentujte. Ideální je sehnat i nějaké svědky. Sepište si také seznam věcí, které byly poničené, a jejich přibližnou cenu. Pokud máte doklady o jejich koupi, přiložte je k němu.

Samozřejmě je lepší nechat věci v takovém stavu, v jakém zůstaly po řádění živlů, až do příjezdu likvidátora pojišťovny, což ale není vždy možné. V tomto případě obzvlášť platí, že byste měli vše dobře nafotit nebo natočit na kameru.

Pak už vám nezbývá než doufat, že škody co nejdříve a s co nejmenší psychickou újmou odstraníte. A že jste měli uzavřenou natolik dobrou pojistku, že vám maximum oněch škod pokryje.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Při bouřce a silném větru spadlo ze střechy naší chalupy pár tašek, které poškodily auto našeho souseda. Máme pojištění nemovitosti i pojištění odpovědnosti na škodu, bude to na pokrytí škod stačit? Soused má i havarijní pojištění.
Poničená střecha půjde z pojištění nemovitosti, pojišťovna se však může zajímat o to, v jakém stavu vaše střecha byla. Může se stát, že usoudí, že jste o svou nemovitost dostatečně nepečovali, a pojistné plnění vám na základě toho zkrátí. Pokud však tašky spadly během vichřice, jde o tzv. vyšší moc a pojištění odpovědnosti (v případě zničeného auta) se na něj pravděpodobně nevztahuje. Soused ale může využít své havarijní pojištění. Jestliže by se prokázalo, že tašky spadly vaší vinou, tedy že byly nedostatečně upevněny, sousedovi by se škoda uhradila z vašeho pojištění odpovědnosti. Záleží také na tom, jak silný vítr foukal. Aby se jednalo podle pojišťovny o vichřici, musí foukat vítr minimálně o síle 75 km/hod.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám