Hlavní obsah

Finanční poradna: Pět mýtů kolem hypoték

Hypotéky ještě nikdy ve své historii nebyly levnější. Průměrná úroková sazba před několika měsíci prolomila hranici dvou procent a aktuálně dosahuje hodnoty 1,8 procenta. Hypotéky jsou tak dostupné pro mnohem více lidí, než tomu bylo v minulosti. Ovšem získat hypoteční úvěr až tak jednoduché není.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Redakce ve spolupráci s Reality IQ připravila vysvětlení několika mýtů, které mezi Čechy stále ještě přetrvávají

Nepotřebuji žádné úspory

Zařídit si hypotéku s prázdnou kapsou bylo i doteď velmi složité. Od 1. října je to ještě těžší a od nového roku to bude téměř nemožné. „Dle nového zákona totiž banky nesmí poskytovat 100procentní hypotéky. Půjčit si můžeme pouze 95 procent odhadní ceny nemovitosti. A od ledna 2017 bude ještě hůř, hranice klesne na 90 procent,” upozornil Ondřej Mašín z Reality IQ.

Dostat hypotéku bez vlastních zdrojů je tak téměř utopií.

Schválení hypotéky je to nejjednodušší na celém procesu

Mnoho lidí si myslí, že stačí jednoduše přijít do banky a za půl hodiny je hypotéka schválená. Omyl. Žadatel totiž musí dokládat nejrůznější výpisy a doklady. Také zaměstnavatel musí zájemci o úvěr potvrdit výši příjmů. Tomu všemu ještě předchází získání odhadu nemovitosti nebo složení rezervační zálohy.

Nejlepší je co nejkratší splatnost

V případě, že si hypotéku nastavíte na co nejkratší splatnost, zaplatíte méně na úrocích. To je sice pravda, ale po skončení doby fixace lze s výší splátek i dobou splatnosti hýbat.

„Obecně je tedy lepší ze začátku platit méně a raději vytvářet rezervu a dobu splatnosti snížit třeba až po několika letech,” doporučil Mašín.

Prodejní cena = odhadní cena

Mnozí lidé se domnívají, že jim banka půjčí částku, za kterou se nemovitost prodává. To ovšem také není pravda. Banka se totiž řídí podle odhadní ceny nemovitosti, která je mnohdy až o několik stovek tisíc korun nižší její prodejní cena.

Pokud tedy prodejní cena nemovitosti bude například tři milióny korun, odhadce banky nejspíše cenu stanoví na 2,8 miliónu korun, pak vám banka od 1. října nepůjčí víc než 95 procent z odhadní ceny. Pokud si tedy takovou nemovitost budete chtít pořídit, budete muset doplatit minimálně 340 tisíc korun z vlastních zdrojů.

Všechno zvládnu zařídit sám

Zařídit a oběhat si vše kolem hypotéky sám je zkrátka nemožné. Podpisem úvěrové smlouvy proces zdaleka nekončí. Dále je třeba například sjednat pojištění, vyřídit zapsání nemovitosti do katastru nemovitostí, kontrolovat všechny smlouvy nebo zařídit úschovu peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám