Hlavní obsah

Finanční poradna: Na co si dát pozor při pojištění nemovitosti

Pro většinu občanů je koupě nemovitosti jedním z největších finančních výdajů v životě. I proto je důležité si svůj majetek dobře pojistit.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V případě, že si berete hypotéku ve výši ceny nemovitosti, měla by být pojistná částka, tedy suma, na kterou nemovitost pojišťujete, ve výši odhadní ceny budoucí. Každá banka si pro schválení úvěru vyžádá znalecký odhad dle metodiky jednotlivého hypotečního ústavu,” upozornil Jan Gajda z OVB Allfinanz.

Přepojištěná či podpojištěná nemovitost

Nemovitost si lidé pojišťují hlavně pro případ kompletního zničení (požár domu, sesuv půdy, povodeň).

Všeobecně platí, že nemovitost nesmí být přepojištěná a také by neměla být podpojištěná. V praxi to znamená, že dům v odhadní hodnotě dva milióny korun není nutné pojistit na částku čtyři milióny, nebo naopak například na jeden milión korun.

V případě úplného zničení domu by pojišťovna plnila pouze odhadní cenu, tedy dva milióny korun a extrémně zvýšenou pojistnou částku (čtyři milióny korun) by mohla brát jako podvodnou spekulaci.

V druhém případě by pojišťovna stejně plnila pouze pojistnou částku, na což by doplatil majitel nižším plněním než je aktuální hodnota nemovitosti. Dostal by jednoduše méně.

Pojištění domácnosti

Stejně důležitým pojištěním, jako je pojištění nemovitosti, je pojištění domácnosti.  „Mezi pojištěné položky patří například spotřebiče, vybavení domácnosti, koberce, věci denní potřeby apod.,” uvedl Gajda.

Další položkou jsou např. obrazy, popř. jiné umělecké předměty, které jsou v domácnosti.

Celkovou pojistnou částku určíte podle aktuálních cen. Běžné věci v domácnosti jsou pojištěny proti zničení či krádeži ve standardní sazbě. Na umělecké předměty je potřeba zpracovat soupisku s vyčíslením celkové hodnoty (na tyto předměty se vztahuje extra sazba, leckdy je potřeba i znalecký posudek).

Při posuzování likvidace u krádeže musí být prokazatelné násilné vniknutí do majetku majitele.

Pozor při podpisu a nastavování smlouvy je třeba si dát i na pojistné limity. Pojišťovny je mají různě nastavené. Čím vyšší limit, tím vyšší sazba. „Typickým příkladem je pojištění kol ve sklepě. Nízký limit může při případné krádeži způsobit velké rozčarování,” dodal Gajda.

Obecně, krádeže ve sklepních prostorách jsou pro klienty velkým tématem, protože sklepy jsou poměrně snadným cílem zlodějů a obsahují majetek vysoké hodnoty.

Mějte vždy na paměti, že pachatel musí zdolat překážku. Nešetřete tedy na kvalitních dveřích či bezpečnostním zámku. Likvidátor se vždy dotazuje na zabezpečení, které jste zvolili. Mnohdy to rozhoduje o vyplacení pojistného plnění. I tady platí, že je dobré mít na věci takto uložené doklady o zakoupení. Urychluje to práci příslušného likvidátora pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám