Hlavní obsah

Finanční poradna: Jakou úschovu peněz využít při nákupu nemovitosti

Novinky, bab

Cena nemovitostí roste, a to i kvůli výrazné poptávce. Někteří kupující ve snaze být těmi vyvolenými, komu majitel byt, dům či chalupu prodá, nehledí na možná rizika při koupi. Jedním z nich je například správná úschova peněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Při koupi, resp. prodeji nemovitosti se často jedná o miliony korun, oběma stranám pak pochopitelně leží na srdci bezpečí financí. Prodávající potřebuje jistotu, že je kupní cena zaplacena ještě před podáním návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. A kupující zase nechce přijít o peníze, pokud by katastr nemovitost na jeho osobu z jakéhokoliv důvodu nepřepsal.

Cena bytů bere dech, ale prodají se

Finance

„Asi se všichni shodnou na tom, že převod nemovitosti je bez úschovy kupní ceny značně rizikový. Stejně riziková ale může být i špatná volba toho, kde peníze uložit, a je proto v rámci právní ochrany majetku potřeba vše pečlivě zvážit,“ upozornil advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad.

Jak dále dodal, připadají, kromě úschovy u realitní kanceláře, v úvahu tři možnosti s určitou garancí – úschova u notáře, v bance a u advokáta.

Advokátní úschova

Jednou z častěji využívaných možností, především pak kvůli velké flexibilitě a nižší ceně v porovnání s dalšími možnostmi, je tzv. advokátní úschova. Pro účely každé úschovy musí být veden samostatný účet oddělený od majetku advokáta. Povinností advokáta je pak nahlášení každé úschovy do evidence České advokátní komory.

Další povinností advokátů ošetřenou v zákoně je profesní pojištění minimálně do výše pěti milionů korun. Ovšem vzhledem k vysokým cenám nemovitostí nemusí být tato výše pojistné částky dostatečná. Navíc advokát není pojištěn na ztrátu finančních prostředků, což představuje například zaslání peněz na nesprávný účet. Je proto nutné se pro tyto případy připojistit.

„Nicméně přestože vše podléhá přísné regulaci a povinnému pojištění, může se v krajních případech – například při zpronevěře – stát, že prodávající o peníze přijde. Na úmyslný trestný čin se totiž obvykle pojistné plnění vůbec nevztahuje,“ doplnil Strnad.

Bankovní úschova

Velmi bezpečnou možností úschovy peněz je tzv. bankovní úschova. Za celým procesem totiž kromě obvyklé regulace stojí i důvěryhodná velká instituce, která drží velký objem financí pro krytí bankovních úschov, a navíc je i pojištěna.

„Bankovní úschova je proto považována za nejbezpečnější, nevýhodou naopak je malá flexibilita při určování podmínek úschovy, banka navíc často podmiňuje úschovu zřízením hypotéky na danou nemovitost,“ upozornil advokát Strnad.

Jednotlivé banky si stanoví ceny, které jsou vyšší než v případě advokátní úschovy, obvykle se pak pohybují kolem 0,2 procenta z úschovy.

Notářská úschova

Ceny úschovy peněz u notáře určuje tarif dle vyhlášky. Počítejte s tím, že jsou dražší než u advokáta. Svým principem je podobná úschově advokátní, protože notář má dle zákona povinné profesní pojištění.

„Je rozšířený mýtus, že notářská úschova je krytá státem. Není tomu tak, za úschovu odpovídá pouze notář. Stát odpovídá za notáře pouze v případech souvisejících zejména s dědickým řízením a se soupisem veřejných listin,“ vysvětlil Strnad.

Úschova u realitní kanceláře

Možnost úschovy peněz u realitní kanceláře řeší zákon. „Klíčové je, že realitní kancelář nesmí úschovu pod pokutou až půl milionu korun vůbec nabízet. Poskytnout ji může jen na základě písemné žádosti zájemce učiněné na samostatné listině. Zákon pak stanovuje i další podmínky,“ doplnil Strnad.

Za úschovu peněz se u realitních kanceláří obvykle neplatí, poplatky jsou totiž často zahrnuté v provizi za zprostředkování obchodu s nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám