Hlavní obsah

Finanční poradna: Jaká pravidla platí pro vyplacení slíbené odměny

Pokud majitel ztraceného psa vyhlásí odměnu za jeho nalezení, je povinen ji i vyplatit. Podle Občanského zákoníku se jedna o tzv. příslib odměny, který lze odvolat pouze před jeho splněním.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na redakci Práva se obrátil čtenář s dotazem, zda je slib odměny za nalezení ztraceného psa závazný i zda je možné odměnu vymáhat.

„V naší rekreační osadě jednomu ze sousedů utekl pes. Šlo o vzácné plemeno a měl údajně velkou cenu. Majitel inzeroval po osadě písemnými výzvami i hlášením v přilehlé obci v jejich místním rozhlase, že ten, kdo psa najde a předá mu jej, obdrží odměnu dva tisíce korun,” napsal čtenář.

Ve chvíli, kdy syn jednoho z obyvatel osady psa po třech dnech objevil, majitel otočil a argumentoval tím, že psa stejně vyplašily děti, že by jinak neutekl, a slíbenou odměnu odmítl vyplatit. „Prý dá klukovi za odměnu starší mobil, ale ani ten mu nakonec nedal. Je slib nalezení nějaké věci závazný a lze jej nějak vymáhat?” zeptal se čtenář.

Právník: Příslib odměny není prázdné gesto

K případu vyplacení odměny za nalezeného psa se vyjádřil právník Jan Dubenský. „Úpravu této problematiky má Občanský zákoník ve svých ustanoveních § 2884 a následujících. Jde o tzv. příslib odměny, tedy o příslib vůči osobě blíže neurčené, který musí být veřejně vyhlášený. V příslibu se uvede, co žádá a jakou odměnu za splnění poskytne,” uvedl Dubenský.

A jak dále dodal: „Odvolat příslib je možné pouze před jeho splněním. Z toho vyplývá, že takový příslib není jen nějaké prázdné gesto, ale má právně zavazující charakter.”

Zároveň je podle právníka třeba prokázat existenci tohoto veřejného příslibu a způsob jeho veřejné publikace, což – jak z dotazu vyplývá – bylo splněno. „Pokud ten, kdo příslib vyhlásil, odmítne dobrovolně svůj právně doložitelný slib splnit, má právo se nálezce obrátit s žalobou na plnění k okresnímu soudu příslušnému podle místa bydliště osoby, která veřejný příslib učinila,” dodal Dubenský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám