Hlavní obsah

Energetičtí šmejdi zvýší aktivitu, varuje úřad

Působení tak zvaných energošmejdů, tedy podvodných zprostředkovatelů dodavatelů energií, letos podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ještě zintenzivní. Po pandemii se budou snažit uzavřít maximum smluv před tím, než nekalé působení příští rok omezí zákon; a rovněž využijí obav lidí ze zdražování energií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„S odeznívající pandemií dojde k plnému obnovení aktivit zprostředkovatelů,“ řekla členka Rady ERÚ Markéta Zemanová. Úřad tak čeká ještě více stížností spotřebitelů, než tomu bylo loni, kdy si u něj na zprostředkovatele a dodavatele stěžovalo přes 13 tisíc lidí. S činností zprostředkovatelů podle ERÚ zatím letos souvisí více než polovina všech podání, kterých dosud přišlo přes 5500.

„Bezostyšně lžou, vytvářejí nátlak na spotřebitele a získávají je na svou stranu podvodem,“ prohlásil člen Rady ERÚ Ladislav Havel.

Lidé jsou teď podle Zemanové v situaci, kdy energie zdražují, častěji ochotni měnit dodavatele. Toho zprostředkovatelé zneužívají, když v telefonátech lákají z lidí závazné a často nevýhodné přihlášky, které nezřídka končí několikatisícovou pokutou.

Bezostyšně lžou, vytvářejí nátlak na spotřebitele a získávají je podvodem
Ladislav Havel, ERÚ

Práva spotřebitelů posílí od ledna novela energetického zákona, kterou by podle Havla měla Sněmovna ve třetím čtení projednávat v červenci. Veškerá agenda týkající se stížností na zprostředkovatele a dodavatele by měla přejít pod ERÚ.

Novela zavádí zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění ERÚ jako nový druh podnikání. Regulační úřad povede registr zprostředkovatelů. Ti budou muset nově úřadu prokázat, že jsou svéprávní, způsobilí k právním úkonům a bezúhonní.

Novela přináší posílení práv a zpřehlednění:
Délka platnosti smlouvy na dobu určitou má být omezena na nejvýše tři roky, pak na ni bude pohlíženo jako na smlouvu na dobu neurčitou. Tu je možné vypovědět okamžitě a bez sankcí. Podle Markéty Zemanové z ERÚ dosud nebyly výjimkou ani desetileté smlouvy.
Plná moc pro zprostředkovatele pak bude platit nejvýše 12 měsíců, pokud ji spotřebitel dříve neomezí nebo nevypoví.
Bude také možné bez sankcí vypovědět smlouvu z důvodu stěhování. Spotřebitelé mají dosud v praxi problémy ukončit smlouvu, kterou byli nuceni přepsat na nové bydliště nebo na nového majitele bytu.
Pokud lidé uzavřou smlouvu přes zprostředkovatele, bude ji možné vypovědět jako smlouvu distanční, tedy do 14 dnů od podpisu bez sankcí. Teď když udělí plnou moc zprostředkovateli a on ji podepíše v obchodním místě dodavatele, zákazník čtrnáctidenní lhůtu ztrácí.

„Speciálními podmínkami pak bude vzdělání a takzvaná spolehlivost. To znamená, že žadatel nebude mít v posledních třech letech nějaký přestupek podle energetického zákona nebo zákona o ochranně spotřebitele. Pozitivní je, že tato podmínka se protahuje i na členy statutárních orgánů, pokud tím žadatelem je právnická osoba,“ uvedla Zemanová.

Zprostředkovatelům v případě prokázaného přestupku budou hrozit pokuty, odebrání registrace a tříletý zákaz činnosti. Očekávané množství registrací bude podle Zemanové obrovské: „Zatímco dodavatelů na trhu jsou stovky, u zprostředkovatelů čekáme tisíce registrací.“

Reklama

Výběr článků

Načítám