Hlavní obsah

Ekonom: Češi za silvestrovské oslavy utratí výrazně méně než loni

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísná opatření přijatá v rámci přechodu země do pátého stupně protiepidemiologického systému PES se dotknou i silvestrovských oslav. Žádná výjimka ze zákazu nočního vycházení ani jiná zmírnění se přinejmenším do 10. ledna nechystají. To vše se promítne i do útrat Čechů v závěru roku, které budou letos výrazně nižší než vloni, uvedl v odhadu ekonom Lukáš Kovanda.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli zákazu nočního vycházení lidé příchod nového roku oslaví prakticky výhradně v interiéru, v soukromých objektech.

Článek

„Silvestra každoročně slaví přibližně 85 procent dospělé české populace. Nelze vyloučit, že letos bude toto číslo i citelně nižší, jelikož mnohé lidi odradí zákaz vycházení a uzavření hospod či restaurací. Ti, kteří příchod roku 2021 oslaví, letos za silvestrovské radovánky dají v průměru 1800 korun, o 450 korun méně než loni,” uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Celkovou sumu průměrné útraty představují výdaje za potraviny (v průměru 1100 korun), alkohol (v průměru 600 korun) či pyrotechniku (v průměru 100 korun).

Nižší útraty za pyrotechniku a alkohol

Výrazně méně než v minulých letech Češi letos utratí za pyrotechniku, v loňském roce je různé petardy, ohňostroje apod. vyšly v průměru na 500 korun.

Také výdaje za alkohol budou nižší. Má na to vliv především to, že kvůli zákazu nočního vycházení lidé příchod nového roku oslaví prakticky výhradně v interiéru, v soukromých objektech, což dramaticky utlumí silvestrovské impulzivní nákupy alkoholu v hospodách, v restauracích či u stánků.

Otevírací doba a svátky 2023: Kde nakoupíte o Vánocích, na Silvestra či Nový rok

Vánoce

Propad silvestrovských pobytů

Celkově Češi letos vydají za silvestra, včetně silvestrovských zájezdů a pobytů, zhruba 10 miliard korun. „V loňském roce dosáhly silvestrovské výdaje Čechů rekordní sumy zhruba 14 miliard korun. Letos budou tržby příslušných prodejců výrazně nižší, kolem 10 miliard. Češi totiž z velké části vypustí silvestrovské zájezdy a pobyty, což byl loňský hit,” doplnil Kovanda.

Zájem o silvestrovské pobyty byl v loňském roce výrazný. Z údajů agentury Invia vyplynulo, že loni se jich prodalo meziročně o desetinu více. Letos dojde k propadu až kolem 90 procent.

V mnohých oblíbených destinacích, ať už lyžařských či exotických, bude totiž letos oslava příchodu nového roku kvůli pandemii koronaviru omezena či zcela vyloučena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám