Hlavní obsah

Do čeho se letos vyplatí investovat

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zopakují letos akciové trhy úspěšný loňský rok? A jaký bude cenový vývoj například u zlata? Analytici oslovení Právem míní, že řada aktiv by investorům mohla přinést další zhodnocení, nicméně už ne tak výrazné jako loni, kdy třeba evropské akcie zaznamenaly nejvyšší růst od finanční krize 2009. Český akciový index PX posílil v roce 2019 o 13 procent, dařilo se však i burzám v USA či Asii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ondřej Martínek, Patria Finance

Repete veleúpěšného roku 2019 nečekáme. Akciím minulý rok totiž nahrál slabý závěr roku 2018, takže mohly růst z relativně nízké základny, zatímco silný čtvrtý kvartál 2019 přinesl přesný opak.

Náš odhad růstu indexu S zhruba o 5 procent znamená úroveň koncem příštího roku 3350 bodů. Pro index evropských akcií StoxxEurope600 vidíme růst kolem sedmi procent, tedy na 445 bodů. Proti americkému trhu by zde měly být menší tendence brzdit kvůli vysokým valuacím, navíc evropské firmy mohou více profitovat z uvolnění obchodního napětí.

České akcie mohou podle nás nabídnout slušné zhodnocení mezi 5 a 10 procent, zejména díky silnému dividendovému výnosu. Podobně jako ty evropské by měly těžit ze stabilizace hospodářského růstu, poklesu napětí okolo obchodních válek, brexitu a vzpamatování průmyslu.

Češi jsou se svým stávajícím bydlením spokojeni, s chutí si ho vylepšují

Finance

Nejdůležitějšími konstituenty pražské burzy jsou banky a ČEZ. Akcie bank by měly zvolna posilovat díky nadále příznivé platební morálce a pozvolnému růstu tržních úrokových sazeb. ČEZ čeká zlepšení hospodářských výsledků díky vyšším cenám energií, nicméně stále u akcie panuje nejistota způsobená výstavbou nových jaderných bloků.

Zlato bude s ohledem na stabilní výhled monetární politiky spíše držet dobyté pozice. Ropa by se měla držet v cenovém pásmu 60 až 70 amerických dolarů za barel. V ročním výhledu se kloníme k udržení cen ropy blíže nižší hranici tohoto pásma, tedy lehce nad 60 dolarů.

Bohumil Trampota, Komerční banka

Odhadnout, jak se bude celý rok obchodovat na pražské burze, je velmi složité. To je velmi dlouhý investiční horizont. Nicméně věřím tomu, že aspoň začátek roku bude na akciových trzích pozitivní. Indikuje to několik skutečností.

Ekonomický růst zpomalí. Ale stále by mělo jít o růst, ne o pokles. Je velmi pravděpodobné, že se měnová politika nebude zpřísňovat. Spíše naopak. I v tomto roce nás čeká uvolněná měnová politika jak ze strany zámořského Fedu, tak i ECB. Dokonce náš výhled je na další podporu ve formě snížení sazeb a pumpování dodatečné likvidity do trhu. U nás změnu monetární politiky nečekáme.

Dále investory doslova potěšilo uzavření první části obchodní dohody mezi USA a Čínou. Zatím jde jen o částečnou dohodu = první fázi, ale mělo to za následek další nezvyšování celních tarifů ze strany USA a na druhou stranu by to také mělo znamenat větší nákupy amerických, zejména zemědělských komodit ze strany Číny. To samozřejmě investoři vítají a nadále by to mělo na akciové trhy mít pozitivní vliv.

Drtivé vítězství Borise Johnsona v britských volbách by s největší pravděpodobností mělo znamenat, že brexit bude s nějakou formou dohody, nemělo by dojít na tzv. tvrdý brexit.

A příznivé zprávy se objevují také v Číně. Tamní centrální banka snížila požadavky na minimální výši hotovostních rezerv pro banky. Uvolní se tím další objem prostředků, které banky nebudou muset držet a které mohou být použity na další financování. Na druhou stranu jsou i negativní události, které trhům příliš nepomohou. Nyní je to například eskalující situace v Iráku. Nicméně pokud vše sečteme dohromady, máme za to, že pozitiva by měla převážit.

V posledních měsících minulého roku hlavní indexy téměř denně zvyšovaly svůj výkon a postupně vylepšovaly svá historická maxima. Výše jsou uvedeny skutečnosti, které jsou z našeho pohledu pro akciové trhy pozitivní. Proto si myslíme, že by trhy měly navázat na pozitivní výkonost na konci roku a měly by investorům přinést další zhodnocení.

David Brzek, Fio

Růst domácího trhu v předchozím roce šel na vrub především akcií Avastu, které posílily s dividendami o téměř 80 procent a obstaraly tak více než polovinu růstu domácího indexu. Domnívám se, že takto silný růst tohoto titulu se již v letošním roce opakovat nebude, ale pozitivní body mohou domácímu indexu přidávat naopak emise, které v loňském roce nezaznamenaly tak oslnivý výsledek.

Velmi zajímavý potenciál nadále spatřuji v akciích energetické společnosti ČEZ. V příštím roce (a i letech následujících) bude společnost výrazně vylepšovat své hospodaření, když se pozitivně projeví růst cen elektrické energie.

Dílčí podporou bude refi nancování stávajícího dluhu, které přinese citelné nákladové úspory. Z pohledu vývoje kurzu bude podstatné, zda tato silná fundamentální data převáží nad obavami, které částečně panují ohledně výstavby nových jaderných bloků. Náklady spojené s tímto projektem jsou však prozatím hodně vzdálené a celkově by situace neměla vyústit v to, že se ČEZ pustí do nerentabilního projektu bez určitých státních garancí.

Prostor pro posun na vyšší hodnoty mají i bankovní tituly, které si z pohledu hospodářských výsledků budou nadále udržovat velmi vysokou ziskovost. Restrukturalizace aktivit u společnosti Kofola přinese zlepšení ziskovosti a titul společně se Stock Spirits může být černým koněm pražské burzy.

Klíčovou otázkou pro trhy zůstává, jak se bude vyvíjet obchodní spor mezi USA a Čínou.

Nejistota v mezinárodním obchodě brzdí plánování a investice firem, což se postupně projevovalo zpomalováním světové ekonomiky. Pokud spor nebude dále vyhrocen a centrální banky budou pokračovat v monetárních stimulech, akcie mohou mít další prostor pro růst. Do určité míry jsou však již avizovaná obchodní dohoda i oživení globální ekonomiky v cenách započteny. Těžko tak čekat na akciích podobné zhodnocení jako loni, obzvlášť když silnější růst světové ekonomiky bude brzdit pokračující zpomalování čínské ekonomiky kvůli probíhajícím strukturálním změnám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám