Hlavní obsah

Dárcovské SMS bude možné uplatnit v daních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dárcovské SMS, takzvané DMS, bude od podzimu možné posílat vyšší částky než nyní. Lidé si také budou moci přes speciální web stáhnout potvrzení o darované částce, kdyby si ji chtěli odečíst od základu daně z příjmů.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dárcovské SMS získají čtvrtou cenovou hladinu ve výši 190 korun,“ řekla Právu výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová. V současnosti je možné darovat jejich prostřednictvím 30, 60 a 90 korun.

Částku bude možné poslat jednorázově nebo trvale. To znamená, že každý měsíc by se odeslala esemeska v hodnotě 190 Kč.

Zasílání bude probíhat tak, že se na číslo 87777 pošle zpráva ve tvaru DMS, příslušný název projektu (rovněž velkými písmeny, např. BOUŘKAMORAVA) a číslice 190. Částka se pak strhne z mobilního kreditu, nebo se objeví ve vyúčtování ve prospěch vybrané dobročinné věci.

Češi přispívají Ukrajině. Vybraly se miliony

Domácí

Na www.darcovskasms.cz pak bude možné zkontrolovat, kolik člověk za daný rok odeslal, a po ukončení roku bude možné vygenerovat potvrzení o daru.

„Přístup bude přes telefonní číslo dárce, na něž se zašle potvrzovací kód, aby se dostal do chráněného prostředí na webu. Tam se bude moci podívat, kolik DMS z něj bylo odesláno,“ uvedla Šplíchalová.

Zájem roste, loni zasláno 91 milionů

Zájem o dárcovské esemesky podle ní v současnosti roste. Loni přes ně bylo zasláno téměř 91 milionů korun. Nejvíce lidé přispívali na pomoc obětem po řádění tornáda na Moravě, dále pak na podporu lidí s hendikepem a zdravotnictví.

Za první pololetí letošního roku lidé přes DMS darovali už přes šedesát milionů korun. To jsou dvě třetiny celkové loňské částky. Letos jde vedle již zmíněných stálic nejvíce darů ve prospěch lidí zasažených válkou na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám