Hlavní obsah

Dálniční známka končí téměř 850 tisícům řidičů

Právo, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 850 tisícům elektronických dálničních známek vyprší s koncem ledna platnost. Souvisí to s tím, že řidiči bývali zvyklí kupovat na přelomu roku někdejší papírové známky, jejichž platnost poté trvala 13 měsíců a končila posledním lednem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

U e-známek už platí klouzavá roční platnost, celkem tedy 12 měsíců, resp. 365 dní, takže ji lze pořídit kdykoli. Teď je nicméně vhodná chvíle zkontrolovat platnost známky, abyste se vyhnuli případné pokutě.

Kdo si nastavil, že chce dostat upozornění na konec platnosti známky, obdrží ho do e-mailu, případně také prostřednictvím SMS, pokud zadal i telefonní číslo. Notifikace chodí deset dnů před koncem platnosti roční známky.

„Pokud si nejste jisti, zda máte toto upozornění nastaveno, jednoduše to ověříte a případně nastavíte na webu edalnice.cz. Stačí v boxu Správa známky zadat SPZ a autorizační kód z potvrzení o úhradě, které jste obdrželi e-mailem při koupi známky,“ popsal Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který systém elektronické známky provozuje.

Dálniční známka zdraží o stokoruny, uvedl Kupka

Domácí

Na stejném webu je možné také podle SPZ zkontrolovat, do kdy je známka platná, případně si v e-shopu pořídit novou. Tak to dělá již zhruba 90 procent řidičů.

Oprava jen s kódem

Elektronickou známku lze koupit také na pobočkách České pošty, u čerpacích stanic EuroOil nebo v samoobslužných kioscích v příhraničí.

Zda řidiči mají platnou známku, kontrolují policisté a celníci. Za jízdu bez ní mohou na místě uložit pokutu až pět tisíc korun. Ve správním řízení může sankce dosáhnout až 20 tisíc.

Elektronickou známku nemusejí řidiči kupovat na poslední chvíli, ale mohou využít možnosti pořídit si ji až 90 dní před počátkem platnosti. Vždy by si ale měli pečlivě uschovat potvrzení o úhradě známky s autorizačním kódem, který je klíčem ke všem případným změnám.

Cena se ani pro letošek nemění. Roční známka stojí 1500, třicetidenní 440 a desetidenní 310 korun. Eko cena pro vozidla na zemní plyn a biometan je poloviční. Elektromobily jezdí zdarma.

Více nových úseků dálnic až za dva roky, říká šéf ŘSD

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám