Hlavní obsah

Co dělat při srážce s nepojištěným vozidlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srážka s jiným autem je vždy nepříjemná, i když jde třeba jen o škrábance na kapotě. Nervy nabouraného řidiče pak může notně pocuchat zjištění, že viník nehody nemá povinné ručení. Ani v takovém případě však není třeba panikařit. Poškozený má totiž podle zákona přímý nárok na plnění z garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP), která mu škodu uhradí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Postup je stejný, jako byste uplatňovali škodu u pojišťovny. Na stránkách www.ckp.cz/kontakt jsou uvedeny možnosti hlášení nových škod. Následně budeme poškozeného informovat o dalším postupu. Po doložení potřebných podkladů ČKP prokázanou škodu poškozenému vyplatí z garančního fondu,“ sdělil Novinkám mluvčí ČKP Tomáš Pavlík.

Nároky za materiální škody bývají vyřešeny většinou velmi rychle, u škod na zdraví to může trvat déle, protože některé nároky jsou uplatnitelné až s odstupem času. Například ztížení společenského uplatnění vyhodnocují pojišťovny zpravidla až po jednom roce od nehody, do kdy se čeká na stabilizaci zdravotního stavu. Pro odškodnění u ČKP ale platí stejné podmínky jako pro pojišťovny.

Při nehodách loni zemřelo 455 lidí

Krimi

Pokud způsobí nehodu nepojištěné vozidlo, může mít poškozený i jinou možnost. „V případě, že má sjednané havarijní pojištění nebo pojištění nezaviněné nehody, může se obrátit přímo na svoji pojišťovnu, která škodu zlikviduje a vyplatí poškozenému odpovídající pojistné plnění,“ upozornil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Pokud havarijní pojištění poškozený sjednané nemá, musí se poškozený obrátit přímo na ČKP, kde proběhne standardní likvidace pojistné události jako u pojišťovny a poškozený obdrží pojistné plnění z garančního fondu. „Následně pak ČKP vymáhá vyplacené pojistné plnění na viníkovi,“ dodal Káňa.

Při jednání s nepojištěným řidičem se vyplatí zachovat klid. Pro snazší domluvu je vždy určitě lepší vyvarovat se konfliktu. Ideální je využít formulář pro záznam o dopravní nehodě, potom je celý proces vyšetřování a proplacení pojišťovnou jednodušší.

ČKP: Nepojištěných aut loni ubylo

Závazky garančního fondu za loňský rok, které se dominantně týkají nepojištěných škod, dosahují 464 milionů korun. Proti roku 2022, kdy se jednalo o 422 milionů, se tak navýšily o deset procent.

Narůstající objem škod však jde na vrub inflace, počty nepojištěných škod i nepojištěných vozidel klesají. Konkrétně během loňska bylo ČKP evidováno celkem 2530 nepojištěných škod (to je zhruba jedno procento všech škod povinného ručení), což ve srovnání s 2593 případy za rok 2022 představuje pokles o 3,2 procenta.

Odhadovaný počet skutečně provozovaných nepojištěných vozidel loni klesl ze 153 tisíc na 139 tisíc vozidel.

„V případě, že škoda na vozidlech přesáhla sto tisíc korun, dojde k újmě na zdraví či poškození majetku třetí osoby, je nutné zavolat Policii ČR. Policejní záznam bude důležitým důkazem nehody pro pojišťovnu. Určitě si také zapište kontaktní údaje: jméno, adresu a telefonní číslo druhého řidiče. Tyto informace vám pomohou při nároku na náhradu škody. Jakmile je situace pod kontrolou, kontaktujte svou pojišťovnu,“ radí Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

Pokud druhý řidič povinné ručení nemá, je podle něj vhodné volat policii, i pokud je odhadovaná škoda nižší než zmíněných sto tisíc. Vždy se vyplatí pořídit si z místa fotodokumentaci.

Komplikace mohou nastat ve chvíli, pokud viník od nehody ujede a není zjištěn. „ČKP pak poškozenému uhradí jen újmu na zdraví. Jestliže poškozenému vznikla dokonce těžká újma na zdraví nebo došlo k usmrcení, uhradí ČKP navíc i věcnou škodu, pokud přesáhla deset tisíc korun,“ upřesnil ředitel Úseku likvidace pojistných událostí ČKP Vladimír Krejzar. Celý takový případ potom samozřejmě řeší i policie.

Jak ČKP postupuje vůči osobě odpovědné za nepojištěnou škodu

Po výplatě plnění z garančního fondu poškozenému ČKP přímo uplatňuje vyplacenou částku po provozovateli vozidla. Kancelář pak stanovuje přiměřenou lhůtu pro úhradu nebo pro uzavření dohody o splácení.

Pokud ve stanovené lhůtě nepojištěná osoba dluh neuhradí ani neuzavře s ČKP dohodu o splácení, předává ČKP případ k externímu vymáhání zejména společnostem specializovaným na vymáhání pohledávek. Tato společnost kontaktuje dlužníka a opět mu stanoví lhůtu k mimosoudní úhradě dluhu.

Pokud ani tato lhůta není dodržena, zahajuje advokát soudní řízení, čímž se ale pohledávka zbytečně prodražuje o náklady soudního řízení. Vůči těm, kteří neuhradí ani na základě pravomocného rozhodnutí soudu, nastupuje exekuce.

Reklama

Výběr článků

Načítám