Hlavní obsah

Cestovní pojištění na dovolenou přibalte s sebou. Jen na modrou kartičku pojišťovny se spoléhat nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když ekonomická situace některých českých domácností není tzv. růžová, na dovolenou si sáhnout nedají. Mnozí plánují vyrazit i do zahraničí. Češi jsou rok od roku zodpovědnější, neponechávají nic náhodě a do povinné výbavy zahrnují i cestovní pojištění. Při cestách po zemích Evropské unie může pomoci i modrá kartička zdravotní pojišťovny. Počítejte však jen s lékařsky nezbytnou zdravotní péčí, nárok nemáte ani na případné asistenční služby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Modrá kartička zdravotní pojišťovny, takzvaný evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC neboli European Health Insurance Card), při případném vyšetření a ošetření v cizině dokladuje léčebnému zařízení, že jste zdravotně pojištěni v  zemi Evropské unie (EU) či v dalších zemích, mezi něž na základě smluv patří ještě Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Švýcarsko, Severní Makedonie a Srbsko. Tedy, že potřebnou péči, kterou vám poskytnou, za vás uhradí příslušná zdravotní pojišťovna.

Rozsah zdravotní péče jako pro místní

Budete-li se tedy snažit ušetřit pár stovek korun za sjednání cestovního pojištění a spolehnete se pouze na kartičku pojišťovny, můžete v případě zdravotních komplikací narazit. Podmínky zdravotního pojištění, stejně tak krytí výdajů za ošetření nejsou ve všech zemích EU shodné.

V zemích, kde vám zdravotní průkaz uznají, budete mít v rámci veřejného zdravotního pojištění nárok na nutnou a lékařsky nezbytnou zdravotní péči za shodných podmínek, jako ji mají občané dané země. V reálu to znamená, že vás ošetří pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních a v případě, že si místní občané za ošetření či léky připlácejí, budou se tyto podmínky vztahovat i na vás. Výše spoluúčasti tak není nijak malá, pohybuje se v řádu stovek, ale i tisíců korun, a to jak za ošetření u lékaře, tak za léky, počítat musíte i s poplatky za pobyt v nemocnici.

Ceny zákroků i přepravy nemocného ve vybraných zemích
Ošetření / lékařské zákroky / přepravaZeměNáklady v Kč
Ambulantní ošetření sluneční alergieChorvatsko, Řecko2200 – 4100 Kč
Ambulantní ošetření nachlazení z klimatizaceTurecko2700 – 6900 Kč
Jednodenní hospitalizace se střevními potížemiEgypt3300 – 9600 Kč
Jednodenní hospitalizace se střevními potížemiDominikánská republika 100 000 Kč
1 den na jednotce intenzívní péče - napojení na přístrojeFrancie 109 600 Kč
Operace slepého střevaŠpanělsko 216 000 - 270 000 Kč
Ošetření a léčba komplikované zlomeniny rukyAustrálie, Nový Zéland 240 000 - 280 000 Kč
5denní hospitalizace - vnitřní zranění a vícečetné zlomeninySpojené arabské emiráty 910 000 Kč
Týdenní hospitalizace při celkovém kolapsu z horkaBulharsko 361 700 Kč
Převoz sanitkou do ČRItálie 76 700 Kč
Letecký ambulantní převoz do ČRTunis 515 100 Kč
Transport leteckou zdravotní ambulancíThajsko 1 500 000 Kč
3denní hospitalizace s plicní embolií a následný let do ČRUSA 1 550 000 Kč
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Pokud budete muset náklady za ošetření či léky platit ze svého, zdravotní pojišťovna vám je po předložení dokladů uhradí jen do takové výše, kolik by totožná péče stála na našem území.

V případě, že váš zdravotní stav bude vyžadovat tzv. repatriaci, resp. převoz domů, veškeré náklady za ni půjdou z vaší kapsy. „Vaše zdravotní pojišťovna pak může na základě svého uvážení ve výjimečných případech uhradit pouze převoz z Německa, Slovenska, Srbska a Černé Hory,“ uvádí na svých stránkách spotřebitelská organizace dTest.

V neposlední řadě nemáte nárok ani na tzv. asistenční služby, které poskytují pojišťovny v rámci cestovního pojištění. O vše se tak musíte postarat sami.

Cestovní pojištění s asistencí

Sjednání cestovního pojištění vám zabere jen pár minut, navíc uzavřít ho můžete i online, za což mnohé pojišťovny poskytují slevu ve výši 10 až 20 procent. Podle destinace, aktivit, délky pobytu i počtu osob vás přijde na zhruba několik set korun. Částka, která sice navýší váš dovolenkový rozpočet, ale rozhodně se vyplatí.

Nedílnou součástí cestovního pojištění jsou i asistenční služby, které by vám měly pomoci v případě, že se zraníte, onemocníte, ztratíte zavazadla apod. Proto v případě nouze na nic nečekejte a požádejte o pomoc na kontaktní lince asistenční služby, jejíž číslo jste dostali při sjednání pojištění. Rozhodně se vyplatí pro všechny případy mít ho společně s číslem pojistné smlouvy neustále u sebe, nejlépe v mobilním telefonu.

S operátorem asistenční společnosti poté budete svou situaci řešit. Měl by podle destinace, v níž se nacházíte, vyhledat nejbližší zdravotnické zařízení, a pokud budete potřebovat, také zajistit tlumočníka. Také by se měl postarat o to, aby byli v případě potřeby o vaší situaci informováni vaši rodinní příslušníci. Součástí asistenční pomoci je i repatriace turistů zpět domů. V případě, že v zahraničí způsobíte nějakou škodu, měla by vám asistenční služba zprostředkovat právní pomoc.

S největší pravděpodobností se vám může stát, že budete muset náklady za ošetření či léky hradit ze svého. Vyplatí se proto mít buď dostatek hotovosti, případně peníze na účtu. Na základě dokladů vám pojišťovna výdaje proplatí.

Nejnákladnější případy, kdy pomáhaly české asistenční společnosti cestovatelům v nouzi
Pracovníci asistenční společnosti Global Assistance řešili náročný případ repatriace těhotné klientky z Bangkoku do Hradce Králové. Zdravotní stav klientky si vyžádal rychlý letecký transport Air Ambulancí, asistenční zásah stál přes 4 miliony korun.
Asistenční společnost Europ Assistance řešila koncem roku 2022 jeden z nejsložitějších a také nejnákladnějších případů. Jednalo se o nehodu klienta na skútru na Bali v Indonésii, po převozu do nemocnice byla následně provedena amputace nohy. Náklady na asistenční zásah činily 2,5 milionu korun.
Klientka asistenční společnosti Allianz byla pozitivně testována na malárii v Jižním Súdánu, kde působila jako dobrovolnice. Stav klientky byl vážný, Jižní Súdán neměl vybavení a potřebné léky, a proto bylo nutné zajistit transport co nejdříve do plně vybavené nemocnice. Asistenční společnost zorganizovala letecký speciál do nemocnice v Johannesburgu. Po stabilizaci zdravotního stavu byla klientka převezena letecky domů komerční linkou se zdravotnickým doprovodem v business třídě. Celková výše nákladů přesáhla 1,5 milionu korun.
Mezi náročné zásahy asistenční společnosti Euro Center patřila například repatriace psychiatrického klienta z Malajsie s eskortou nebo repatriace klienta z Ománu s diagnózou disekce aorty a se selháním ledvin. Náklady na oba asistenční zásahy se pohybovaly v řádu stovek tisíc korun.
Zdroj: Česká asociace asistenčních společností

Reklama

Výběr článků

Načítám