Hlavní obsah

Češi stále nedají na hotovost dopustit, uvítali by více bankomatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý čtvrtý Čech vytáhne denně při placení z peněženky bankovky či mince a pouze každý devátý jimi neplatí vůbec a preferuje platby kartou. Hotovosti tak ještě zdaleka neodzvonilo. Bohužel na složitější přístup k ní si někteří lidé stěžují, každý druhý Čech by uvítal více bankomatů v místech, kde se pohybuje či žije.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi jsou známí svou oblibou bezhotovostního placení – používají k tomu platební karty, mobil, ale i hodinky. Na první pohled by se mohlo zdát, že hotovost „to má spočítané“, opak je ale pravdou. Češi na ni ještě zdaleka nezanevřeli.

Jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Euronet, devět z deseti oslovených pravidelně bankovkami či mincemi v obchodech nebo třeba restauracích běžně platí. Čtvrtina denně, téměř tři z deseti několikrát týdně a více než třetina alespoň jednou týdně. Pouze 11 procent lidí se vyjádřilo, že v posledních dnech hotovostí neplatili vůbec.

Foto: Novinky

Jak často Češi v posledních dnech platili hotovostí

„Podle našich dat vidíme, že lidé využívají dennodenně ke svým platbám hotovost. Každý den se uskuteční přes 6500 výběrů z Euronet bankomatů. Mimo Prahu dokonce dochází k výběrům hotovosti ještě ve větší frekvenci než před pandemií. Větší potřebu hotovosti značí i to, že průměrná výše částek, které lidé vybírají, roste. Letos se vyšplhala až na pět tisíc korun,“ uvedl Ondřej Kozák ze společnosti Euronet ČR.

Neberou karty

Hlavním důvodem, proč lidé platí hotovostí, resp. proč nemají při platbě jinou možnost, je to, že obchodník bezhotovostní platby neposkytuje. Tři z deseti pak v průzkumu také zmínili, že důvodem je pro ně potřeba rozměnit si větší bankovku. Pětina platí hotovostí ze zvyku nebo chce mít větší kontrolu nad svými financemi.

„V malých městech platba kartou stále není standardem. Restauracím ani službám se nevyplatí si platební terminály pořizovat a zákazníci musí disponovat hotovostí. Bankomatů je ale stále minimum a obyvatelé musí dojíždět do větších měst. To stojí jak čas, tak dodatečné náklady,“ komentuje Ondřej Kozák.

Není kde vybrat

Někteří oslovení si v průzkumu postěžovali i na to, že v případě potřeby hotovosti si nemají kde vybrat. Pouze zhruba šestina lidí tuto situaci nikdy nezažila, naopak třetina často či občas.

Anketa

Jak často se vám stává, že nutně potřebujete hotovost a v okolí si nemáte kde vybrat?
Často
23,9 %
Občas
12 %
Jen zřídka
23,5 %
Nikdy
40,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Téměř třetina lidí má bankomat velmi daleko od bydliště, nejhorší dostupnost uvedli respondenti z malých obcí do tisíce obyvatel. V pěší vzdálenosti zde má bankomat pouze 14 procent lidí. V obcích do pěti tisíc obyvatel mají bankomat v pěší vzdálenosti už dvě pětiny lidí.

Každý druhý Čech by proto uvítal více bankomatů v místech, kde bydlí či se pohybuje nejvíce, přičemž největší zájem (68 procent) pochopitelně projevili lidé v obcích do jednoho tisíce obyvatel.

„S inflací, rostoucími cenami za energie, ale hlavně cenami za pohonné hmoty se prodraží i cesta za hotovostí. Při dnešní ceně benzínu a například 12 kilometrech dojezdu, nemluvě o dalším poplatku za výběr, pokud se jedná o jinou banku, než u které máme založený účet, se cena za výběr mnohonásobně zvýší,“ doplnil Kozák.

Komerční banka a Moneta budou sdílet bankomaty

Ekonomika

Ke sdílené síti bankomatů se připojí Air Bank a UniCredit Bank

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám