Hlavní obsah

Češi patří mezi nejspořivější národy Evropy, lepší jsou už jen Švédové

Novinky, bab

Sedm z deseti Čechů tvrdí, že se jim každý měsíc podaří dát nějaké peníze stranou. Společně se Švédy jsou Češi vysoko nad evropským průměrem, který letos činí 59 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z aktuální Zprávy o platebním chování spotřebitelů za rok 2018, kterou pro Českou republiku z evropského reportu každý rok zpracovává společnost Intrum. Celoevropského průzkumu se zúčastnilo 24 698 lidí z 24 zemí.

Čtyři tisíce měsíčně

V celé Evropě spoří v průměru tři pětiny lidí. Zemí s nejvyšším podílem spořivosti a hospodárnosti v Evropě je Švédsko, pravidelně spoří tři čtvrtiny jeho obyvatel. Češi jsou v evropském srovnání druzí, měsíční úsporu uvádí celkem 72 procent lidí.

V průměru Češi každý měsíc ušetří 4004 korun. Nejčastěji si přitom lidé dávají peníze stranou pro případ nečekaných výdajů. V průzkumu to zmínily tři čtvrtiny Čechů.

Více než třetina lidí si dává peníze stranou kvůli cestování, tři z deseti pak pro případ, že by přišli o práci a čtvrtina spoří pro své děti či vnoučata. Peníze na důchod ukládá zhruba pětina oslovených.

Do zahraničí by šel málokdo

Češi jsou patrioti, ukázal průzkum, jen osm lidí ze sta by ke stěhování za prací do zahraničí přinutila vidina lepšího výdělku. V porovnání s celoevropským průměrem zaostávají – stěhování kvůli nepříznivé finanční situaci a vyšším příjmům připustila pětina Evropanů.

Podobně jako Češi jsou na tom i Rakušané, také jen osm procent z nich by se přestěhovalo kvůli lepším výdělkům do zahraničí.

„Výsledky průzkumu zcela jednoznačně prokazují pozitivní trend růstu české ekonomiky, který je podpořen již známým faktem o dobré platební morálce Čechů v případě hrazení svých závazků. Dalším důkazem je nesporně nejnižší podíl respondentů s chutí vycestovat za prací a lepšími podmínkami do zahraničí. Zároveň se pozitivně projevuje tradiční spořivost, dle výsledků průzkumu jsou Češi v tomhle ohledu evropskou špičkou,“ shrnul Karol Jurák ze společnosti Intrum.

Anketa

Dokážete každý měsíc něco ušetřit?
Ano
81,5 %
Ne
18,5 %
Celkem hlasovalo 400 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy před partnery tají úspory, muži dluhy

Devět z deseti Čechů má před svým partnerem tajemství. Navzájem si tajíme především hesla na sociálních sítích či obsah svého telefonu. V oblasti financí pak...

Výběr článků

Načítám