Hlavní obsah

Banky zdražují kontokorenty, ale objektivní důvod k tomu nemají

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky lidem zdražují kontokorenty, tedy možnost jít do povoleného mínusu. Přitom ke zvyšování úroků nemají objektivní důvod. Úrokové sazby ČNB jsou na minimech a pro banky jde o produkt, který mohou optimálně nastavit podle rizikovosti klienta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco například ještě před třemi roky dvě banky – Poštovní spořitelna a UniCredit Bank – nabízely kontokorent už za úrok 12 procent ročně a nejvyšší úrok byl 19 procent, dnes nejnižší úrok začíná na 15 procentech (UniCredit Bank) a nejvyšší dosahuje téměř 22 procent (Raiffeisenbank).

Jedinou bankou, která nezvedla úrok, je Komerční banka, ale je třeba vzít v úvahu, že ta už před třemi lety měla dost vysoký úrok.

Ale i přes dnešní přehnané úroky je a bude kontokorent dál široce využíván. Kvůli zdražení této služby je ale určitě dobré víc přemýšlet, kdy se nám vyplatí a kdy ne.

Kdy se vyplatí a kdy ne

Kontokorent rozhodně zůstane dál potřebný pro toho, kdo se na účtu pravidelně i občas blíží k nule a potřebuje rychlou půjčkou od banky krátkodobě pokrýt svoje potřeby.

Finanční ztráty, které by například vznikly včasným nezaplacením nějaké složenky, by byly zpravidla mnohem vyšší.

Také není příjemné neustále kontrolovat, zda mám na účtu dost finančních rezerv i pro případ neočekávaných plateb.

Už ale zbytečné třeba může být, když je v rodině víc účtů, a na každém máme zřízený kontokorent. To může svádět až ke zbytečnému utrácení, nehledě na to, že za vedení kontokorentu, není-li v balíčku služeb, se musí měsíčně platit.

Kontokorent se může ale vyplatit, i když předem víme, že splácení půjčky může trvat delší dobu.

Například na konci roku, když díky kontokorentu můžeme získat státní podporu ve stavebním spoření, nebo daňové výhody v penzijním připojištění.

Zdražily i další úvěry

I přes stále méně příznivé úroky je kontokorent nadále většinou výhodnější než neúčelové spotřebitelské úvěry, které mají zpravidla podstatně vyšší úrok a klient platí i za uzavření úvěrové smlouvy. Kromě toho je kontokorent uživatelsky příjemnějším produktem.

Kdo ho má jednou sjednaný, může ho čerpat třeba platební kartou nebo na dálku příkazem k úhradě ze svého účtu a nemusí tak kvůli úvěru už dál jednat s bankou.

Nevýhodou ovšem je, že spotřebitelské úvěry poskytují vyšší částky. U kontokorentu jde nejvýš o desítky tisíc korun – banka při určování limitu vychází z toho, jaký pravidelný příjem chodí klientovi na účet a jaké jsou jeho výdaje.

Kontokorent je i nadále mnohem výhodnější než kreditní karty. Výjimkou jsou jen ty případy, když klient s kreditní kartou dokáže splácet úvěry v bezúročném období, kterým je nejčastěji období 45 dnů.

Jaké jsou úroky kontokorentů* (v % ročně, příklady)
BankaDnes05/2008Splatnost
Česká spořitelna18,9015,901 rok
ČSOB18,9012,90/13,906 měs.
GE Money bank19,9017,901 rok
Komerční banka19,00**19,00**6 měs**.
Poštovní spořitelna16,9012,006 měs.
Raiffeisenbank21,9017,901 rok
UniCredit Bank15,0012,001 rok
Pozn: *v balíčcích a u zvláštních kont může být úrok nižší, ** povolený debet Start 16,50 % p.a., splatnost 30 dnů. Aktuální sazby jsou k 9.6

Například kreditní karty Visa v UniCredit Bank mají roční úrok přes 23 procent.

A jakou částku dnes konkrétně zaplatíme za použití kontokorentu? Například klient Poštovní spořitelny, který tímto způsobem čerpá úvěr 10 000 korun a celou sumu splatí najednou za tři měsíce, uhradí na úrocích asi 490 korun s tím, že za správu a vedení účtu platí měsíčně 19 korun. Poštovní spořitelna má ale i nadále jeden z nejnižších úroků.

Při delších úvěrech je nutné myslet na jejich splatnost. Doba splatnosti je zpravidla půl roku nebo jeden rok. Klient se musí v daném intervalu aspoň jednou dostat na nulu nebo mít kladný zůstatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám