Hlavní obsah

Advokáti vymysleli poradní aplikaci pro koronovirová opatření

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako houby po dešti se po nástupu koronavirové pandemie vyrojily nejrůznější opatření a na ně navazující možnosti podpory v nelehké situaci. Pomoci se v nařízeních lépe orientovat může i chytrá poradní aplikace otevrenepravo.cz, u jejíhož zrodu stál brněnský advokát Josef Bátrla. Při tvorbě mu pomohlo i to, že je fanouškem počítačových her.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Sama aplikace je narozdíl od různých vládních formulářů velmi jednoduchá. Uživatel zodpovídá otázky klikáním na odpovědi a v pravém panelu se mu postupně ukazují nároky na typy podpor, u kterých splnil podmínky. Po kliknutí na konkrétní podporu je uživatel přesměrován na samostatnou stránku, kde najde důležité odpovědi a návod, jak podat příslušnou žádost.

„V jednoduchosti je síla, a proto jsme vytvořili chytrého poradce, který na základě jednoduchých otázek zjistí, na co konkrétní podnikatel má nárok. Denně vzniká ohromné kvantum informací, ke kterým se poměrně těžko dostává. Žadatelé o podporu pak mnohdy žádají o něco, na co nemusí mít nárok. Dochází tak k zahlcování úřadů, a to reálně oddaluje pomoc lidem, kteří naopak na podporu nárok mají,“ vysvětlil Bátrla.

Schillerová: Kompenzaci dostalo 364 257 živnostníků, jde o 8,9 miliardy

Ekonomika

Bátrla při přemýšlení nad pomocí vycházel z předpokladu, že pokud někomu krachuje životnost či je doma bez práce, asi nebude mít peníze na to, aby si zaplatil právní pomoc u klasického advokáta. S kamarádem Martinem Loučkou a nevlastním bratrem Martinem Pilátem se proto pustili do práce.

„Všichni jsme fanoušci videoher a hlavně žánru RPG. Tahle zkušenost nám při přemýšlení, jak naši službu pojmout, hodně pomohla,“ popsal vznik aplikace advokát.

Příspěvek pro OSVČ bude do 8. června, schválili poslanci

Domácí

Tvůrci aplikace by při vytváření otázek chtěli nyní rovnou spolupracovat s ministerstvy a zapojit i dobrovolníky z právnických fakult, kteří v současnosti pomáhají v právních poradnách.

„Ve hře je i model, kdy bychom sbírali anonymní data a ty poté využili k tvorbě různých statistik. Data by mohla být ekonomickým ukazatelem, jestli opatření vydávaná státními orgány jsou skutečně účelná a kdo na ně skutečně dosáhne,“ zamyslel se Bátrla.

Podpořit aktivitu mohou zájemci i finančně na dobrovolnickém účtu Masarykovy univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám