Hlavní obsah

Nafta je nejlevnější za 19 měsíců, zlevnil i benzin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu klesla o 25 haléřů na 37,29 koruny za litr, čímž se vrátila na úroveň, kde byla zhruba před měsícem. Nafta za posledních sedm dní zlevnila o 68 haléřů na 32,59 koruny. To je nejmíň za posledních 19 měsíců. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pokles cen paliv by podle analytiků měl pokračovat i v následujícím týdnu, výrazněji opět u nafty.

Článek

Zlevňování pohonných hmot je podle analytika XTB Jiřího Tylečka výsledkem současné situace na burze v Rotterdamu. „Za poslední měsíc propadly velkoobchodní ceny dieselu o 17 procent a ceny benzinu o 15 procent,“ připomněl Tyleček. Dalšími faktory ovlivňujícími nižší ceny paliv byl podle něj vývoj cen ropy a také strach z nástupu recese v Evropě i v USA, kde klesá poptávka po destilovaných palivech.

I díky tomu by proto mělo zlevňování pohonných hmot pokračovat i v následujících dnech. Analytik Purple Trading Petr Lajsek očekává, že opět bude výrazněji klesat cena nafty. „Cenové nůžky mezi naftou a benzinem se tak dále rozevírají a v následujících dnech by rozdíl cen mohl překročit pět korun,“ podotkl Lajsek. Upozornil však, že během léta lze očekávat opětovné zavedení spotřební daně u nafty v plné výši, což by v průměru zdražilo litr nafty o 1,80 Kč.

Další pokles cen na čerpacích stanicích v příštím týdnu předpokládá i Tyleček. Paliva by podle něj mohla zlevnit v řádech několika desetihaléřů. „Čím dál více čerpacích stanic by mělo nabízet diesel pod 30 korunami za litr,“ dodal Tyleček.

Nejlevnější paliva v současnosti tankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,79 koruny. Naftu tam pumpaři prodávají průměrně za 31,50 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v metropoli průměrně 38,36 koruny. Diesel se tam tankuje za 34,84 Kč za litr.

Benzin i nafta začaly zlevňovat začátkem letošního února, kdy se Natural 95 prodával skoro za 38 korun za litr a nafta za více než 37,70 koruny. U nafty zlevňování pokračovalo bez přerušení až do současnosti, takže od února její cena klesla o více než pět korun.

U benzinu se ale zlevňování přerušilo na konci března a následné zdražování téměř úplně smazalo předchozí pokles cen. V posledních dvou týdnech se ale průměrná cena benzinu opět snižuje.

I přes kolísání cen benzinu jsou nyní pohonné hmoty výrazně levnější než loni, kdy ceny prudce stouply po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Podle údajů společnosti CCS je benzin téměř o 5,70 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 12,68 Kč na litru více než nyní.

Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 3. květnu 2023

Zdražování benzinu se zastavilo, nafta dále zlevňuje

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám