Hlavní obsah

Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen

Hradec Králové

Zájem o zvěřinu roste. Potvrzují to data státního podniku Lesy České republiky, který druhým rokem zpracovává a prodává tento druh masa v Klínech na Mostecku a Židlochovicích na Brněnsku. Nyní lesníci využívají předvánoční atmosféry a přicházejí s možností zakoupit dárkové poukazy na čerstvou zvěřinu i výrobky z ní. Největší zájem je o maso z daňka, divočáka a jelena.

Foto: Lesy České republiky

Zvěřina není jen do guláše, oblíbené jsou i speciality na grilu.

Článek

„O zvěřinu je mezi našimi hosty zájem. Určitě ji mají daleko radši než třeba jehněčí,“ potvrdil preference konzumentů i Miroslav Škroch, šéfkuchař a majitel restaurace Mexita v Hradci Králové. Ne vždy ji ale zákazníci restaurací na jídelníčku najdou, některé podniky se jí vyhýbají záměrně. Větší zájem o zvěřinu přitom mají spíše muži než ženy. A i když zájem o zvěřinu stoupá, stále se jí v Česku mnoho nekonzumuje.

„Spotřeba nutričně hodnotné zvěřiny v Česku je pouhý jeden kilogram na osobu za rok. Průměrná roční spotřeba masa hospodářsky chovaných zvířat je přitom přes osmdesát kilogramů na osobu,“ uvádějí lesníci na webových stránkách.

Už více než rok mají lidé možnost nakoupit zvěřinu ve dvou specializovaných provozovnách v Klínech, zde však pouze přes e-shop, a v Židlochovicích. Sortiment tvoří maso pro kuchyňské zpracování v baleních od čtvrt kilogramu až po pětikilogramové balíčky. Větší balení jsou určená hlavně pro gastroprovozy, které poptávají hlavně kýtu, plec, hřbety a gulášová masa. Zpracovny ale produkují i paštiky, salámy, tlačenky nebo játrovky.

„Ceny kilogramu masa se pohybují od 190 korun za mufloní maso na guláš po 950 korun za srnčí panenku. Například kilogram daňčí kýty je za 360 korun, jeleního hřbetu za 670 korun a hřbetu divočáka za 410 korun,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Hospodářské výsledky letošního roku, který bude první dokončený pro obě zpracovny, ještě nejsou známy. Kapacita závodu v Klínech je na úrovni 100 tun masa za rok, u Židlochovic to je 40 až 60 tun. Obě zpracovávají na maso a masné výrobky výhradně zvěř ulovenou v režijních honitbách státního podniku.

„Zvěř však nelovíme podle poptávky na zvěřinu, ale podle plánu lovu, který je nastaven tak, abychom nastavili a udržovali rovnovážný stav mezi stavem lesa a zvěře,“ upozornila Jouklová.

Foto: Lesy České republiky

Sytě červená barva je pro zvěřinu typická.

Lesy ČR uvažují, že pro pokrytí poptávky zřídí ještě třetí zpracovnu zvěřiny, zřejmě v jižních Čechách ve správě Lesního závodu Boubín.

Kromě těchto provozoven je možné od roku 2020 koupit čerstvou zvěřinu v jedné z čtyřiapadesáti výdejen v rámci projektu Z lesa na stůl. Stačí jen vyhledat na mapě místo, kde chcete nakupovat, a pak vyplnit objednávkový formulář. Podle veterinárních předpisů je ale ve výdejnách možné prodávat jen celé kusy i s kůží.

„Nejčastěji kupují zvěř do 30 kilogramů, což odpovídá selatům černé zvěře, srnčímu, daňčímu či mladé jelení zvěři,“ uvedla mluvčí Jouklová s tím, že například v loňském roce bylo v režijních honitbách spravovaných Lesy ČR prodáno 783 tun masa z ulovené zvěře. A k tomu dalších přibližně 60 tun zvěřiny z pernaté zvěře.

Výběr článků

Načítám