Hlavní obsah

Ztráty zaměstnání se obává polovina Čechů, nejméně za 10 let

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanosti se letos v březnu obávala polovina ekonomicky aktivních lidí v Česku, což je nejméně od roku 1998. Zcela bez obav o ztrátu zaměstnání bylo 16 procent z 1320 respondentů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Článek

"Nezaměstnanosti se obává každý druhý ekonomicky aktivní občan České republiky,“ shrnula výsledky březnového průzkumu Monika Zacharová ze Střediska empirických výzkumů (STEM).

Z hlediska dlouhodobého vývoje jde podle ní o rekordně nízkou hodnotu, která byla obdobná jen koncem roku 1998. Vzestup obav z nezaměstnanosti přitom vždy souvisel s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Zcela bez obav o ztrátu zaměstnání je podle výsledků STEM každý šestý ekonomicky aktivní občan v Česku. Výrazné jsou ale rozdíly dané profesí i dosaženým vzděláním. Nezaměstnanosti se podle průzkumu nejvíce obávají méně kvalifikovaní a manuálně pracující lidé.

Zatímco strach z nezaměstnanosti přiznalo jen 28 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí, mezi lidmi se základním vzděláním nebo výučním listem je jich více než polovina, vyplývá z průzkumu.

O tom, že systém podpor a sociálních dávek motivuje k hledání práce, je přesvědčena asi třetina dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám