Hlavní obsah

Žně se chýlí ke konci, úroda je slušná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žně v Česku jsou téměř u konce. Sklizeno je 99,4 procenta ploch základních obilovin a 99,8 procenta ploch řepky. Minulý rok bylo touto dobou sklizeno 76 procent výměry obilovin a 95 procent řepky.

Foto: Libor Zavoral

Ilustrační foto.

Článek

Letošní úroda je slušná, shodují se zemědělci. Ti letos zatím sklidili 7,77 milionu tun obilovin a 1,16 milionu tun řepky. U obilovin jsou výnosy o něco nižší než loni, u řepky naopak vyšší. Vyplývá to z pondělního žňového zpravodajství ministerstva zemědělství.

Na Moravě nemá ukončenou sklizeň pouze Moravskoslezský kraj

V Čechách je sklizeno 100 procent obilovin v Ústeckém kraji. Několik procent zbývá sklidit v Libereckém kraji, kde je sklizeno 91 procent obilovin, v Pardubickém kraji je posekáno 98 procent. Na Moravě už probíhají dožínkové oslavy, ukončenou sklizeň tam nemá pouze Moravskoslezský kraj, kde je zatím sklizeno 95 procent obilovin.

Průměrný výnos obilovin byl k pondělí 6,03 tuny na hektar, minulý rok to bylo 6,30 tuny na hektar. Průměrné výnosy řepky jsou 3,38 tuny na hektar, loni ve stejnou dobu to bylo 3,11 tuny na hektar. Poslední odhad Českého statistického úřadu předpokládá průměrný výnos obilovin 5,7 tuny na hektar a produkci 7,4 milionu tun. Zatím nejvyšší dosavadní hektarový výnos obilovin je v Královéhradeckém kraji, dosáhl tam 7,03 tuny.

Čísla mluví jasně. Ukrajina kvůli válce vyváží mnohem méně potravin

Válka na Ukrajině

Podle aktuálních dat je sklizeň obilovin o 372 500 tun vyšší než odhad, u řepky je vyšší o 87 900 tun. Podle laboratoře Agrofest fyto je kvalita doposud analyzované pšenice v základních parametrech dobrá, příznivě se projevil velmi rychlý průběh sklizně. Velmi dobrá je podle výsledků také kvalita žita.

Pomohlo teplé počasí

Z jednotlivých regionů například ve Středočeském kraji už zemědělci sklidili všechen ozimý ječmen, ozimou pšenici, žito a řepku. Na polích zbývá sklidit ze 40 hektarů jarní pšenici a ječmen a zhruba dvě procenta plochy s ovsem. Průběh sklizně je proti loňsku, kdy ji komplikovaly deště, zhruba o dva týdny rychlejší, výnosy jsou meziročně i proti celorepublikovému průměru nižší. Nejlepší sklizeň mají podle ředitelky středočeské agrární komory Petry Novotné na Kolínsku, Kutnohorsku a v části Nymburska, kvůli suchu v jarních měsících je výnos špatný zejména na Rakovnicku a v části Berounska.

Ve Zlínském kraji žně skončily už minulý týden. Zemědělci tam sklidili poslední zbytky ječmene jarního, žita, ovsa a tritikale, které ještě zůstávaly na polích. Průměrný výnos u obilovin činí v regionu 6,23 tuny na hektar, loni byl 6,36 tuny.

Teplé počasí s minimem srážek podle předsedy Agrární komory Zlínského kraje Jindřicha Šnejdrly letošní sklizni přálo. „Takové jsme už dlouho neměli. Ale v celé době růstu plodin zas až tak dobré nebylo. V některých oblastech našeho kraje, zejména těch jižnějších, bylo opravdu sucho. Projevilo se to ve výnosech obilovin a určitě se to projeví i ve výnosech kukuřice, která je ještě na polích a která se bude sklízet,“ řekl Šnejdrla.

Růst cen výrobců v červenci zpomalil

Ekonomika

Průměrný výnos u pšenice ozimé je letos v kraji 6,44 tuny na hektar, loni byl rovných sedm tun. Plodinou bylo letos v regionu oseto 31 717 hektarů. Pšenice jarní v regionu rostla na 1620 hektarech. Výnos je 5,33 tuny na hektar, loni byl 5,22 tuny. S výnosem 6,68 tuny na hektar je v kraji sklizen ječmen ozimý, který rostl letos na 3805 hektarech. Výnos je vyšší než loni, kdy činil 5,68 tuny. Ječmen jarní letos zemědělci v regionu vyseli na 8470 hektarech. Průměrný výnos je 5,88 tuny, loni byl 6,10 tuny.

Také v Olomouckém kraji již ukončili zemědělci sklizeň veškerých obilovin. Farmáři tam sklidili z celkové zaseté plochy o rozloze 94 152 hektarů celkem 629 620 tun obilí při průměrném hektarovém výnosu 6,69 tuny. Vyšší výnos v po­rovnání s loňskem zaznamenali letos zemědělci téměř u všech druhů obilovin.

Celkové hektarové výnosy jsou mírně vyšší než před rokem také na Pardubicku, nejvíce se tam meziročně zvýšily výnosy jarního ječmene.

Na Vysočině zemědělci v posledním týdnu posekali posledních sto hektarů řepky olejné. U konce je také sklizeň obilovin, do pondělí zůstalo na polích už jen 400 hektarů žita a ovsa, což představuje tři desetiny procenta letošních obilných polí na Vysočině.

Něco tady nehraje. Cena pšenice je zpět na úrovni před válkou, pečivo však nezlevňuje

Ekonomika

V Libereckém kraji je řepka už sklizená, v pondělí tam zbývalo ještě posekat zhruba 1700 hektarů s obilím, to je necelých devět procent ploch. Úroda je už teď lepší než ta loňská, výnosy patří k nejvyšším.

Nejdál je na Liberecku sklizeň ozimého ječmene, kde stále zbývá posekat ještě zhruba 100 hektarů. V průměru dává ječmen 6,52 tuny z hektaru, ještě v červenci zemědělci odhadovali výnosy kolem 5,89 tuny z hektaru. „Někde ale sklízeli i přes osm tun ječmene z hektaru,“ uvedl Jiří Teplý z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám