Hlavní obsah

Změny v roce 2024: Vyšší plat ve veřejné sféře jen lékařům a učitelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv reálná mzda už dva roky klesá a ceny jsou o více než třetinu vyšší než před covidem, vláda v rámci léčebné kúry veřejných financí seškrtá objem na platy ve veřejné sféře o dvě procenta.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poklesu platů budou díky omezení jiných provozních výdajů uchráněni policisté a hasiči a také učitelé, kteří by spolu s lékaři měli jako jediní dostat přidáno. Státní rozpočet počítá s tím, že průměrný plat učitele vzroste na 52 400 Kč měsíčně.

Na svém zůstanou politici. Zbylí zaměstnanci státu jsou kvůli škrtům v nejistotě, záležet bude i na redukci pracovních míst a agend.

Průměrná mzda se loni ve 3. čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,1 procenta na 42 658 Kč. Po započtení inflace, která dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta.

V roce 2024 centrální banka odhaduje průměrnou inflaci 2,6 procenta, ministerstvo financí 3,3 procenta. Loni a předloni růst nominálních mezd inflaci nepokryl, když za rok 2023 se očekává v průměru 10,8 procenta, o rok dřív byla 15,1 procenta. Ekonomové ale věří, že díky opadnutí inflace v novém roce reálné mzdy začnou zase růst.

Podle průzkumu společnosti Randstad takřka polovina firem plánuje zvýšit mzdy o šest až deset procent, dalších 46 procent je chce zvýšit o jedno až pět procent. Nejvíc přidávat se má v bankovnictví, pojišťovnictví, finančních službách, energetice a plynárenství. Minimální mzda od ledna vzrostla o 1600 korun na 18 900 Kč. Nezaměstnanost poroste zřejmě jen mírně.

Mzdy vs. platy. Soukromý sektor smazal covidovou propast ve výdělku a dohnal stát

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám