Hlavní obsah

Zlevňování pohonných hmot se zastavilo, v Praze benzin zdražil o 25 haléřů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zlevňování pohonných hmot v minulém týdnu ustalo. Nafta v celorepublikovém průměru zlevnila o tři haléře na litr, benzin pak dokonce o pět haléřů zdražil. Podepsalo se na tom především zdražení o 25 haléřů na litr v Praze. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, jež ceny paliv sleduje.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Průměrná cena litru benzinu Natural 95 přitom v hlavním městě od minulé středy stoupla o 25 haléřů na 27,19 koruny za litr. Průměrná cena nafty v metropoli vzrostla o pět haléřů na 27,06 koruny za litr.

K nejdražším patří tradičně také ceny pohonných hmot na Vysočině. Tam cena litru benzinu Natural 95 v uplynulém týdnu vzrostla průměrně o pět haléřů na 26,29 koruny, nicméně nafta zlevnila o šest haléřů na 26,31 koruny.

Nejlevnější jsou paliva v Plzeňském a Karlovarském kraji. V tom Plzeňském vyjde litr naturalu v průměru na 25,28 koruny, což je o 22 haléřů více než před týdnem. Nafta tam stála ve středu průměrně 25,40 koruny za litr, ve srovnání s minulým týdnem o 16 haléřů více. V Karlovarském kraji benzin zdražil o devět haléřů na 25,38 koruny za litr a cena nafty stoupla o dva haléře na 25,40 koruny.

Kolaps cen ropy ohrožuje Saúdskou Arábii. Stát zvyšuje daně, bere lidem příspěvky

Ekonomika

Od začátku letošního roku prudce klesaly ceny ropy. Od konce ledna až do tohoto týdne pak klesaly i ceny samotných pohonných hmot. Ceny benzinu jsou tak na nejnižších úrovních od roku 2009 a ceny nafty jsou nejníže od roku 2016.

„Za nedávným poklesem cen pohonných hmot stojí pokles cen ropy jen zhruba ze dvou třetin. Zbylá třetina poklesu je dána sníženou poptávkou ve zmraženém Česku,” připomněl pro Novinky hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 13. květnu

„Dobře to ilustruje fakt, že benzin klesl více než nafta. Poptávka po benzinu byla státní karanténou napadena více, protože benzín pohání zejména soukromou osobní dopravu. Dopravu nákladů naftou ovlivnila karanténa méně,” doplnil.

„Při postupném oživování hospodářské aktivity proto můžeme čekat mírný růst cen zejména benzínu. Možná brzy bude zase benzin v průměru dražší než nafta, jako byl dlouhá léta až do letošního dubna,” uzavřel Bartoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám