Hlavní obsah

Zlatý padák využilo v Ispatu 1759 zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Až pětadvacetinásobek běžného platu nalákal 1759 zaměstnanců k odchodu z firmy Ispat Nová huť. Podnik, který by se propouštění stejně nevyhnul, tím chtěl snížit počet zaměstnanců přijatelnou cestou. Podobně tučné odchodné zatím žádná firma v ČR nenabídla. Pokud se z firmy rozhodl odejít úředník, který v ní pracoval alespoň 35 let, dostane až 575 tisíc korun.

Foto: Jan Řehounek

Markomanská chýše.

Článek

Firma plánuje, že na odchodném vyplatí asi 1,4 miliardy korun. Podobnou sumu ušetří příští rok na mzdách těch, co odešli. 

Nabídka platila od 25. října do 12. listopadu. Firma si od ní slibovala, že odejdou hlavně nespokojení zaměstnanci, kteří dříve neodešli proto, že v ostravském regionu se práce těžko shání.

"Průměrně žádalo o odchod asi 50 lidí denně, žádný zvýšený zájem jsme v posledních dnech nezaznamenali, snad jen v pátek to bylo trochu víc," řekl Novinkám mediální zástupce Ispatu Ondřej Hampl.

Do konce listopadu chce přezaměstnaný Ispat propustit 2000 lidí, aby se počet zaměstnanců snížil na 8800. To je číslo, ke kterému se vlastník Ispatu, holandská LMN, zavázal státu ve chvíli, kdy od něj podnik kupoval.

Součást největší ocelárny světa

Pětadvacetinásobek platu jako odchodné se ale netýká všech zaměstnanců. Více dostanou ti, co ve firmě pracují déle. A byly i další podmínky. Firma nepustila každého. Pokud chtěl odejít člověk z profese, která je potřebná, měl smůlu. Sám Ispat přiznal, že mu jde hlavně o to, aby z firmy odešli technicko-hospodářští pracovníci. U nich také bylo odchodné vyšší než u dělníků.

Podobnou strategii propouštění užil mezinárodní vlastník oceláren už v Rumunsku a Německu.

Firma LMN nedávno oznámila, že se chce stát největší ocelárnou na světě. Gigant vznikne spojením nadnárodní Ispat International s holanským LMN Holdings a firmou International Steel. Jméno ponese po indickém podnikateli Lakshmim Mittalovi, majiteli LNM. Jeho rodině patří nyní i 77 procent Ispatu International. Obě společnosti jsou tak už nyní výrazně propojeny.

Transakce se pohybuje v řádu miliard dolarů. Nově vzniklá ocelárna by podle plánů měla mít tržby až 30 miliard dolarů ročně, to je v přepočtu asi 750 miliard korun. Ročně vyprodukuje asi 70 miliónů tun oceli. Zaměstnávat bude 165 tisíc lidí ve 14 zemích světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Stávka v Ispatu Nová huť nakonec nebude

Celodenní stávka, kterou připravovaly odbory v největší tuzemské ocelářské firmě Ispat Nová huť (INH) se neuskuteční. Rozhodla o tom ve středu na mimořádném...

Výběr článků

Načítám