Hlavní obsah

Zlato dosáhlo historického rekordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě loni v říjnu se dala troyská unce zlata pořídit za 1860 dolarů (43 400 korun). V úterý se už jednotka odpovídající 31,1 gramu zlata prodávala za historicky rekordních 2365 dolarů (55 tisíc korun) a gram tak vyšel na více než 1770 Kč. V průběhu středy cena postupně klesla, přesto zůstává vysoká okolo 2350 dolarů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Zlato od poloviny února posílilo již téměř o pětinu,“ sdělil Novinkám Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Růst ceny je podle něj v poměrně krátké době velmi prudký, a tak se zvyšuje pravděpodobnost jejího poklesu nebo minimálně přerušení růstového trendu.

Jaký je tedy výhled pro další měsíce? „Hodně bude záviset na inflaci a měnové politice americké centrální banky Fed. Pokud bude držet úrokové sazby vysoko, tedy bude sazby letos snižovat jen málo a opatrně, a inflace bude dále odeznívat, tak na další výrazné posilování zlata příliš nevěřím,“ doplnil Novák.

Od poloviny února zlato posílilo již téměř o pětinu
Miroslav Novák, Akcenta

Proti němu Philip Streible z chicagské společnosti Blue Line Futures podle agentury Reuters očekává, že zlato si dynamiku růstu udrží. Pokud by ale v USA přetrvávala vyšší inflace, může časem jeho cena klesnout k úrovni 2400 dolarů za unci.

Cenný kov je sice historicky vnímán jako ochrana před inflací a geopolitickými riziky, ale vyšší úrokové sazby na trhu jej činí méně atraktivním v porovnání s jinými aktivy přinášejícími úrok.

Zlato ve velkém kupuje od roku 2022 i Česká národní banka. V prvním čtvrtletí pořídila téměř pět tun, v rezervách ho koncem března měla celkem 35,58 tuny. Za rok se tak objem kovu v držení centrální banky více než zdvojnásobil. Jeho hodnota dosáhla 2,5 miliardy dolarů (58,4 miliardy korun).

Průzkum kvůli zlatu a wolframu na Klatovsku ministerstvo zastavilo, firmy se ale odvolaly

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám