Hlavní obsah

Zisk švýcarské banky UBS se propadl o tři čtvrtiny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Největší švýcarské bance UBS se dramaticky snížil čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí na 393 miliónů franků (asi 8,1 miliardy korun), což je meziroční propad zhruba o 76 procent. Podle banky se divize investičního bankovnictví dostala do ztráty a UBS vyslovila obavy, že špatné patrně bude i letošní první čtvrtletí. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

„Zlepšení, které během prvního čtvrtletí nastává u objemů obchodů, se v letošním roce nemusí zcela naplnit. To bude mít nepříznivé dopady i na celkové čtvrtletní výsledky, zejména pak v investičním bankovnictví," nastínila další obavy švýcarská banka.

Hlavní příčina problémů spočívá v dluhové krizi eurozóny a s tím souvisejícími potížemi evropského bankovního systému jako celku. Slabý zisk jednoznačně překvapil analytiky, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali pokles „jen“ na 737 miliónů franků.

Slabé poslední čtvrtletí loňského zaznamenali další bankovní obři jako americké banky Goldman Sachs a JPMorgan nebo německá Deutsche Bank, ta v souvislosti s propadem obchodování s dluhopisy.

UBS v rámci zlepšení svého hospodaření a snižování nákladů počítá s dalším rušením pracovních míst, v tomto roce až o 4000. Na konci roku 2011 banka zaměstnávala skoro 65 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám