Hlavní obsah

Zisk britského Teska klesl o více než polovinu

Provozní zisk britské maloobchodní společnosti Tesco se v prvním finančním pololetí propadl o 55 procent na 354 miliónů liber (zhruba 13 miliard korun). Oznámila to ve středu firma, která působí i v ČR. Tesco se v poslední době potýká s odlivem zákazníků na britském trhu a zavřelo desítky obchodů. Firmu navíc zasáhl účetní skandál týkající se nadhodnocování zisků.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo supermarketu Tesco v Londýně

Článek

Společnost ve středu uvedla, že zisk ve finančním pololetí, které skončilo 29. srpna, podkopaly vysoké náklady na reorganizaci aktivit. Dodala však, že její plán na zlepšení hospodářských výsledků začíná fungovat.

„V Británii pokračujeme ve zlepšování všech aspektů nabídky zákazníkům, což vede k růstu objemu prodeje," uvedl generální ředitel společnosti Dave Lewis. ”Náš transformační program v Evropě podpořil růst a snížil provozní výdaje. V Asii jsme za obtížných ekonomických podmínek zvýšili tržní podíl," dodal.

Tesco v Asii prodá novému kupci korejskou část řetězce HomePlus za 4,2 miliardy liber (154 miliard korun). V Británii firma zavřela 44 obchodů a dalších 16 po Evropě. V Česku zavřelo hypermarket v Ústí nad Labem a několik obchodů Tesco Express na severní Moravě.

Opakovaně se spekuluje o tom, že Tesco chce odejít z Česka a Slovenska a že jedním ze zájemců je i investiční fond Hartenberg Andreje Babiše.

Vedení Teska ale uvedlo, že v nejbližší době už žádný prodej částí sítě nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám