Hlavní obsah

Zentiva umístí na burzu první emisi akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Farmaceutická společnost Zentiva se rozhodla vstoupit na pražskou burzu a umístit tu první emisí svých akcií. Předpokládá, že emisí získá 100 miliónů amerických dolarů, tedy zhruba 2,7 miliardy korun.

Foto: Svět techniky Ostrava

Ilustrační foto

Článek

Zároveň chce společnost, která vznikla spojením podniků Léčiva a Slovakofarma, kotovat globální depozitní certifikáty na londýnské burze. Firma ale odmítla zveřejnit uvedení emise na trh.

Akcie na pražské burze budou moci nakupovat drobní a institucionální zájemci. Na ostatních burzách budou moci akcie nakupovat pouze institucionální investoři. Další informace nemůže společnost vzhledem k zákonným normám zveřejnit, uvedl šéf firmy Jiří Michal.

Michal nesdělil ani počet akcií, které firma umístí na trh. Společnost Zentiva patří mezi pět největších farmaceutických společností ve střední Evropě.

Peníze z emise půjdou na splacení úvěru

Peníze získané z emise budou sloužit například k úhradě úvěru, který společnost použila při akvizici Slovakofarmy v loňském roce. Úvěr, který již firma začala splácet, poskytly banky ING, Citibank, Komerční banka a Česká spořitelna.

Globálním koordinátorem a manažerem nabídky bude společnost Merrill Lynch. Vedoucím spolumanažerem a manažerem emise v ČR bude společnost Wood and Company. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám