Hlavní obsah

Země mimo euro by měly mít v eurozóně pozorovatelský status, navrhuje Sobotka

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Země, které neplatí eurem, by mohly mít pozorovatelský status při jednáních eurozóny. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) bude Česko tento model prosazovat. Prý by jeho zavedení podpořilo vzájemnou důvěru mezi zeměmi uvnitř i vně eurozóny.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Pozorovatelský status je v jiných oblastech spolupráce s EU běžný. Sobotka českým velvyslancům, kteří jsou na poradě v Praze, řekl, že je zřejmé, že eurozóna bude v pohybu. Česko proto nechce ztratit kontakt.

Pozorovatelský status zemí mimo eurozónu by mohl podpořit důvěru a soudržnost všech členů EU, míní Sobotka. Česku by navíc měl umožnit více se sblížit s eurozónou.

„Česká republika přišla s touto myšlenkou. Status by mohly mít země, které eurem neplatí, na jednáních zemí eurozóny. Uvidíme, jestli návrh získá širší podporu," nechal se slyšet Sobotka. Dalšími zeměmi, které neplatí eurem, jsou kromě východních států EU Švédsko a Dánsko.

Francie či Německo budou usilovat o větší integraci, posílenou spolupráci eurozóny v celé řadě oblastí,” uvedl premiér. Česko proto musí diskusi pozorně sledovat a nesmí dopustit, aby v eurozóně vznikala rozhodnutí, která na něj budou mít dopad, zatímco je země nebude mít možnost ovlivnit, dodal.

Schůzka velvyslanců potrvá do pátku

Čeští velvyslanci se v pátek sešli v Černínském paláci na své každoroční schůzce. Na úvod vystoupil předseda vlády Sobotka. Vystoupit by měli i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a portugalský ministr zahraničních věcí Augusto Santos Silva. Schůze velvyslanců potrvá v Praze do pátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám