Hlavní obsah

Železárny Bohumín musí kvůli válce přesměrovat export

Novinky, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOHUMÍN

Válečný konflikt v Iráku se nepříjemně dotýká železárenské společnosti ŽDB Bohumín. Firma, která pravidelně vyváží hutní a strojírenskou produkci do 58 zemí čtyř světadílů, ztratila nyní možnost vyrábět pro rumunské zákazníky.

Foto: Josef Zajíc

Krajský Přebor škol Moravskoslezského kraje v orientačním běhu.

Článek

Vzhledem k napětí v oblasti Rumuni na zatím neupřesněnou dobu odložili nákup bohumínských ingotů, z nichž vyrábějí trubky pro své klienty zejména v Íránu, tedy v zemi bezprostředně sousedící s Irákem.

Obchodníci ŽDB předpokládají, že přerušení obchodu, který byl odstartován už loni a letos měl firmě vynést přes 100 miliónů korun tržeb, potrvá několik týdnů a pak budou obchodní vazby přes Rumunsko obnoveny.

Nový odběratel zajištěn

Přesto se bohumínská společnost rozhodla neriskovat možný citelný výpadek v ročních příjmech a začala už před časem hledat nové odběratele obdobného sortimentu.

V těchto dnech se podařilo dodávky podle generálního ředitele Zdeňka Juchelky přesměrovat. Místo do Rumunska a dále na Blízký východ bude ŽDB ingoty vyvážet do dvou oceláren a válcoven v Polsku.

Objem zakázek je v součtu shodný s rumunským kontraktem a dodávka nebude pro ŽDB ztrátová. Firma navíc věří, že jakmile dojde k obnovení obchodu v Íránu, stihne exportovat ingoty jak pro rumunské výrobce trubek tak pro polské zákazníky. Společnost ŽDB je s 2 600 lidmi největším zaměstnavatelem na Bohumínsku.

Výběr článků

Načítám