Hlavní obsah

Zelený z čela Českých drah asi odejde, smlouvu má jen do konce února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dalibor Zelený v čele Českých drah zřejmě v nejbližší době skončí. Dozorčí rada mu prodloužila manažerskou smlouvu jen do konce února, potvrdil předseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dalibor Zelený

Článek

"Rozhodnutí dozorčí rady prodloužit tento termín o měsíc je velmi moudré," reagoval na rozhodnutí rady nový ministr Antonín Prachař. Ministr na zasedání oznámil, že má v úmyslu obměnit řídící výbor a jeho prostřednictvím i dozorčí radu, která Zeleného do čela ČD zvolila.

Další zasedání dozorčí rady je plánováno na 27. února. Do té doby je podle ministra dost času na to, aby nově zvolené kontrolní orgány ČD o obsazení pozice šéfa drah rozhodly.

Zelený s prodloužením smlouvy na dobu neurčitou neuspěl už na předchozím zasedání dozorčí rady začátkem ledna. Tehdy mu kontrolní orgán obdobně prodloužil smlouvu jen do konce měsíce.

Do čela Českých drah nastoupil po rozsáhlé personální výměně původního managementu, kterou krátce po svém nástupu prosadil bývalý ministr Zdeněk Žák (SPOZ). Tehdy z vedení ČD musel odejít jeho dlouholetý šéf Petr Žaluda, kterému Žák vyčítal přílišné zadlužení společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám